Als er geen draadje gesponnen is

In alles wat ze zegt, is de afwijzing voelbaar. Haar collega’s begrijpen haar niet, haar man voelt haar niet aan en de kinderen denken alleen aan zichzelf. Door de gesprekken die we hebben, herkent ze het gevoel van afwijzing en de bijna onvermijdelijke slachtofferrol inmiddels. Ze wil af van dat vervelende gevoel en van de manier waarop zij op afwijzing reageert. Want ze beseft wel dat haar stemming de sfeer in huis bepaalt. Hoe komt het toch dat ze zich zo enorm gekwetst voelt door een opmerking die een ander slechts ‘vervelend’ zou vinden?

Geadopteerd

Ze is als baby van vijf maanden geadopteerd uit een ver land, door lieve mensen die hoopvol naar haar komst hebben uitgekeken en haar liefdevol opgevoed hebben. Door hen is ze geworden wie ze nu is. Ze had zich geen betere adoptiefouders kunnen wensen. Eind goed, al goed zou je denken? Maar is dat zo? De liefdevolle opvoeding is gebouwd op een instabiele basis. Afwijzing zit geadopteerde kinderen bij wijze van spreken in het bloed. Bij haar is dat ook zo.

Gemarineerd in afwijzing

Stel je eens voor dat je als piepklein baby’tje door je moeder afgestaan bent voor adoptie. Je moeder wilde je niet of moest je onder druk van de omstandigheden afstaan. Na negen maanden zwangerschap houdt de verbinding met je moeder op. Of….verbinding? Die is er niet geweest, er is geen draadje gesponnen. Vanaf het moment van ontdekking van de zwangerschap heeft ze afwijzing gevoeld. Ze mocht er niet zijn maar ze was er wel. Zij als onschuldig wezentje in wording, zat negen maanden in een afwerende omgeving. Ze is gemarineerd in afwijzing.

Zwakke schakel

Haar brein, volop in ontwikkeling en nog zo kwetsbaar en ontvankelijk voor prikkels, is continu geprikkeld door afwijzing. Dat heeft iets met haar gedaan. Zoals het spreekwoord zegt: een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. En in dit voorbeeld is de zwakste schakel het allereerste begin: de ontdekking van een zwangerschap die er niet mocht zijn. De afwijzing die daarbij hoort, is gegraveerd in haar ontwikkelende brein en komt terug in haar gedrag.

Hoofd versus gevoel

Hoe kan ze volwassenen vertrouwen als de allereerste volwassene in haar leven, haar biologische moeder, haar in de steek gelaten heeft? Met haar hoofd kan ze begrijpen dat haar biologische moeder geen andere keus had dan haar af te staan voor adoptie. Maar haar gevoel heeft onherstelbare schade opgelopen door het vertrouwen dat ze als baby had in haar moeder. Vertrouwen dat beschaamd is. Onbewust heeft ze als baby ‘besloten’ om nooit meer zó kwetsbaar te zijn. Ze sluit zich af en durft geen echte verbinding aan te gaan om te voorkomen dat ze gekwetst wordt.

Boemerang

Dat is jarenlang goed gegaan maar nu is ze op een punt aangekomen dat dit gedrag haar opbreekt en het diepe verdriet van de afwijzing als een boemerang bij haar terugkomt. Heel moedig gaat ze de pijnlijke confrontatie met haar verleden aan. Ze redt het wel. Ze werkt hard om weer te leren vertrouwen en zich te verbinden met mensen. Stap voor stap maakt ze vorderingen.

Wil jij leren om weer te vertrouwen en te verbinden?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.