Als onzekerheid je tegenhoudt om voluit te leven

Hortend en stotend rijdt hij weg. Mijn zoon heeft sinds drie weken rijles. Wat heeft hij er naar uitgekeken. Eindelijk is hij oud genoeg om rijles te nemen. Hij zou dat rijbewijs wel even halen, dacht hij. Zo moeilijk kon het toch niet zijn? Hij ziet immers hoe makkelijk het gaat als hij bij mij in de auto zit? Schakelen, praten met elkaar, van baan wisselen, remmen: moeiteloos wisselen de handelingen elkaar af. Maar hij is onbewust onbekwaam; zich niet bewust van wat hij (nog) niet kan.

Bewust onbekwaam

Dat het simpel is om zijn rijbewijs te halen, daar is hij nu niet meer zo zeker van. Hij vindt het lastig om alle handelingen in de juiste volgorde uit te voeren én ook nog op de weg te letten. Hij is een fase verder en is bewust onbekwaam; hij realiseert zich nu heel goed wat hij (nog) niet kan. Herkenbaar? Was onze eigen eerste rijles niet net zo? Ik vroeg me destijds af of ik het ooit zou leren. Maar gelukkig is het goed gekomen.

Bewust bekwaam

Dat zal met mijn zoon ook zo gaan. Daar heb ik alle vertrouwen in. Naarmate hij meer oefent met de verschillende verrichtingen en de snelweg hem vertrouwd is geworden, zal hij bewust bekwaam zijn in het autorijden. Het gaat dan nog niet vanzelf maar hij weet dat hij het kan, als hij er maar bij nadenkt. Dat geeft (zelf)vertrouwen.

Onbewust bekwaam

In de laatste fase is hij onbewust bekwaam. Hij hoeft niet meer na te denken over de verschillende handelingen maar heeft genoeg ervaring opgebouwd: autorijden gaat vanzelf. Hij kan dan ook in andere auto’s rijden, die werken immers op dezelfde manier? Ga jezelf maar na. Denk jij nog na over de manier waarop je autorijdt? Nee toch? De handelingen zijn geautomatiseerd en je kunt schakelen terwijl je naar de radio luistert of praten en tegelijkertijd schakelen. Autorijden gaat vanzelf.

Spijt op haar tachtigste

Dit verhaal vertel ik tegen Maura. Ze is bij me gekomen omdat ze zich zo onzeker voelt. Daar heeft ze last van. Onzekerheid belemmert haar om te doen wat ze zou willen doen. In haar dromen leidt ze een spannend leven maar in de werkelijkheid ziet het er een stuk minder opwindend uit. Omdat ze bang is dat ze iets niet kan, begint ze er bij voorbaat niet aan. Daardoor leeft ze het leven niet ten volle en voelt ze zich niet vrij. “Alsof het leven voorbij gaat zonder dat ik er deel van uitmaak,” zo omschrijft ze het. “Als ik er nu niets aan doe, heb ik op mijn tachtigste spijt van de dingen die ik niet heb gedaan,” vervolgt ze, “omdat ik mij heb laten leiden door angst en onzekerheid. En dat wil ik niet,” besluit ze.

Zelfvertrouwen

Ze wil van haar onzekerheid af. Onzekerheid heeft haar te lang tegengehouden om voluit te leven. Ze wil leren hoe ze van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam kan gaan als het gaat om zelfvertrouwen. Lekker vooruitzicht, niet waar? Zelfvertrouwen geeft rust.

Wil je leren om onbewust bekwaam te worden op voor jou belangrijke thema’s en weer voluit te leven zodat je kunt genieten van de leuke dingen in het leven? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.