Babylonische spraakverwarring

Pffft, communicatiestoornissen, wat zijn dat energievreters. Ik ben net terug van een bezoek aan een Vietnamees gezin waar communicatieproblemen een dagelijks terugkerend probleem zijn. Of ik dit gezin wil begeleiden? Uh, interessante vraag. Ik had geen Vietnamees in mijn pakket, vroeger op school, haha. Hoe gaan we dat doen? Via een tolk, zo blijkt. Een extra persoon, dus een mogelijke extra bron van verwarring. Giet daar nog een sausje cultuurverschil overheen en voilà, alle ingrediënten voor een Babylonische spraakverwarring zijn aanwezig.

Spraakverwarring

Aan de andere kant…dit soort spraakverwarring is precies wat ik dagelijks in mijn praktijk tegenkom. En dan gaat het nota bene over mensen die allemaal Nederlands spreken. Die begrijpen elkaar toch? En zitten automatisch op dezelfde golflengte? Nou, nee. Lang niet altijd. Dezelfde taal spreken is geen garantie voor een probleemloze communicatie.

Mars en Venus

Ik denk dat iedereen die een relatie heeft, hierover mee kan praten. En ook iedereen die kinderen heeft, of collega’s, buren of familie. Iedereen dus. Mannen en vrouwen communiceren nu eenmaal anders. Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, zoals de titel van een bekend boek luidt.

Quotum

Vrouwen communiceren om relaties op te bouwen, vriendschappen te onderhouden en om hun gedachten te ordenen. Op de vraag van een man ‘hoe was je dag?’ komt er een gedetailleerd verslag van alles wat ze die dag gedaan en beleefd heeft. Op die manier schept ze orde in haar gedachten. Ze heeft geen behoefte aan een oplossing, ze wil alleen dat hij luistert. Bovendien praat ze om haar quotum aan woorden vol te maken, soms tot wanhoop van haar man. Want wist je dat een vrouw driemaal zoveel woorden op een dag spreekt als een man?

Feiten

Mannen brengen feiten en conclusies over. Een man denkt in stilte en noemt alleen het eindresultaat van dat denkproces. Hij kan toe met veel minder woorden op een dag. Zeker als hij een drukke dag achter de rug heeft, heeft hij zijn quotum al gebruikt en heeft hij thuis weinig behoefte meer aan praten. Hij is dus niet chagrijnig als hij stil is maar hij is gewoon uitgepraat voor die dag. Alleen dat besef al, kan rust geven. Want hoe vaak hoor ik vrouwen niet klagen over hun man? Zo van: ‘En ik zei nog dat…’ of ‘dat heb ik toch gezegd?’ Of het veelgehoorde: ‘je luistert ook nooit!’ als hij met een oplossing komt terwijl zij alleen wil dat hij luistert.

Dossierkast

Feit is dat het brein van mannen en vrouwen op een andere manier aangelegd is. De hersenen van mannen zijn te vergelijken met een dossierkast met mappen: aan het einde van de dag, bergt hij elk probleem in de juiste map op. Daarmee krijgt hij rust in zijn hoofd. De volgende dag pakt hij het probleem op en werkt aan een oplossing. Nee, dan vrouwen. Vrouwen hebben niet zo’n handige dossierkast, hun brein is één grote mand waar alle problemen in gedumpt worden. Er is geen sprake van ordenen. Vrouwen malen.

Tolk nodig?

Hoe is dat bij jou? Ben jij de dossierkast of de mand? Heb je behoefte aan een ‘tolk’ om de Babylonische spraakverwarring te verhelderen? Zodat je niet meer langs elkaar heen maar mét elkaar praat? En je je gehoord en begrepen voelt? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.