Blaaskaak

“Ik heb zo’n hekel aan mensen die bij binnenkomst altijd alle aandacht opeisen” zegt ze uit de grond van haar hart. “Van die mensen om wie je niet heen kúnt al zou je het willen. Blaaskaken noem ik dat.” Het komt vanuit haar tenen en ze zegt het met een felheid die mij doet opkijken. Regelmatig komen er zulke ‘blaaskaken’ op haar pad die omstandig en met luide stem een verhaal vertellen en een ander geen enkele kans geven om ook maar iets te zeggen. Zelf is ze absoluut niet zo. Integendeel, ze kan goed luisteren, toont belangstelling voor anderen en gunt ieder haar moment of fame.  

Blaaskaken

Ik ken haar als een bescheiden vrouw die sociaal betrokken is en niemand voor het hoofd wil stoten. Ze gunt ieder haar eigen aandeel in het gesprek, is empathisch en luistert met aandacht. Allesbehalve een aandachtstrekker dus, integendeel. Op mijn vraag waarom ze zo’n hekel heeft aan blaaskaken komt ze niet verder dan “daarom, ik kan er domweg niet tegen.” Interessant, denk ik bij mijzelf.

Uitersten

Het valt me op dat ze praat in uitersten: in termen van nooit en altijd en alles en niets. Dan gaat er bij mij een lichtje branden. Grote kans dat er een oude overtuiging opspeelt. Een overtuiging die ooit helpend was maar die haar nu in de weg staat.

Haantje-de-voorste

Ze vertelt dat ze vroeger een spontaan kind was: met haar blonde krullen, open oogopslag en knuffel in de hand, maakte ze makkelijk contact met mensen. Heel anders dan haar zusje Marleen die verlegen en gereserveerd was. Haar moeder vond dat niet eerlijk en zei vaak tegen haar “hou nu eens je mond, jij bent ook altijd haantje-de-voorste, Marleen wil ook weleens aandacht.” Op die manier leerde ze dat haar spontaniteit niet gewaardeerd werd en is bij haar de overtuiging ontstaan ‘ik ben een aandachtstrekker’.

Aandachtstrekker

Dat wil je natuurlijk niet. Wie wil er nou een aandachtstrekker zijn? Als kind wil je dat je ouders blij met je zijn. Je bent tenslotte afhankelijk van hen en wilt hun liefde, aandacht en zorg niet missen. Zo is bij haar de overtuiging ontstaan ‘ik mag geen aandacht trekken’ en heeft ze een tegengesteld patroon ontwikkeld. Aandacht geven aan anderen met de (onbewuste) hoop, hiermee erkenning te krijgen. En tja, dan ontstaat vanzelf een allergie op blaaskaken.

De oplossing

Ergens tussen bescheidenheid en blaaskaak ligt de oplossing: zij mag leren om meer ruimte in te nemen, meer voor zichzelf te gaan staan en zich te uiten. Een echte blaaskaak zal ze nooit worden, daar hoeft ze niet bang voor te zijn. Hiervoor is haar allergie te groot.

Hekel aan?

Aan welke eigenschap heb jij een grondige hekel? Egoïsme, manipulatie, …. vul maar in. Welke overtuiging heb jij ontwikkeld? Wil je onderzoeken waarom die ene eigenschap zo in je allergie zit en op die manier meer over jezelf leren? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.