Dankbaarheid als mindset

Aan het eind van het jaar, word ik altijd een beetje melancholisch. December is de tijd van inkeer en bezinning. Alsof de tijd tot stilstand komt. Als klein kind kun je je niet voorstellen dat de tijd ooit snel zal gaan. Kinderen verzuchten: Waarom duurt het zo lang voordat ik weer jarig ben? Maar naarmate je ouder wordt, lijkt de tijd te versnellen, ook al heeft elk jaar 365 dagen (en soms eentje meer).

Een veelbewogen jaar

Wat een veelbewogen jaar was het. De wereld stond (en staat) op zijn kop. Maar zoals alles twee kanten heeft, is er ook in dit geval een andere, lichtere kant. Kijk eens naar wat er allemaal goed gegaan is, ondanks alles? In een mindere tijd in mijn leven heb ik geleerd om te kijken naar wat er goed gaat, ook als alles tegen lijkt te zitten en er nog geen licht aan het einde van de tunnel is. En geloof me, dat helpt!

Lichtpuntje

Elke dag is er wel een lichtpuntje, als je er maar oog voor hebt. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Het kan zo klein zijn als ‘wat hebben we lekker gegeten’, ‘wat een heerlijke film’ of ‘ondanks de file ben ik toch op tijd.’

Bijna januari

Over een paar dagen is het januari: wat een geweldige maand is dat. Ik hoor je al protesteren maar hé, bekijk het eens van de positieve kant: de dagen worden langer en dat merk je al na anderhalve week. Bovendien ligt het hele jaar nog voor je dus genoeg tijd voor nieuwe plannen en tijd in overvloed om nieuwe mensen te ontmoeten: 365 dagen kans op gezondheid, geluk en voorspoed.

Van halfleeg naar halfvol

Daarna komt februari: vaak nog koud maar wat een geluk, deze maand heeft maar 28 dagen in plaats van 31. Drie dagen minder kou te trotseren. Maart klinkt al veel vriendelijker, alsof je het voorjaar kunt voelen, toch? Zie je, met een beetje goede wil, verander je een halfleeg glas in een halfvol glas. Kwestie van mindset.  

Dankbaarheid als mindset

Dankbaarheid is ook een mindset, een hele gezonde overigens. Uit onderzoek blijkt dat hoe dankbaarder je bent, hoe gelukkiger je bent. Zit je niet lekker in je vel? Werk dan aan je dankbaarheid, je zult zien dat het helpt. Probeer het maar eens. Ga op een rustig moment (en misschien is een rustig moment een uitdaging?) eens na waar je dankbaar voor bent. Dat kan om grote dingen gaan zoals, liefde, geluk en gezondheid. Maar begin klein, dat is beter te overzien. Wees bijvoorbeeld dankbaar voor een compliment, voor mooi weer of voor een appelgebakje bij de koffie, om maar iets te noemen. Voel je daar eens tot in het diepst van je ziel dankbaar voor. Voel je wat er gebeurt? Er rolt een golf van weldadige warmte door je lichaam die je van binnenuit verwarmt.

Dagelijks

Oefen dit eens een poosje dagelijks en merk op hoeveel beter je je voelt, hoeveel blijer je bent en hoeveel makkelijker alles gaat. Enne, om positief af te sluiten: januari heeft 31 dagen, dus maar liefst drie dagen meer om dankbaarheid te oefenen dan in februari.

Kun je hulp gebruiken?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een gratis telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. 

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.