De echo: voorspellende waarde?

Vraag je je ook wel eens af ‘waarom deed ik dat nou?’ Of erger je je soms aan het gedrag van je kind of maak je je er zorgen over? In dit blog ga ik in op de 7 kritische factoren die van invloed zijn op ons gedrag. 

Moeilijk gedrag

Als een kind moeilijk gedrag vertoont, krijgt het kind als snel een stempel ‘lastig kind’ of ‘een kind dat niet wil luisteren’. Maar is dat zo? Is het echt onwil? Of onmacht? En ligt het aan het kind of spiegelt het kind het gedrag van de ouders? Interessante vragen over moeizaam gedrag. Laten we eens kijken wat er – onzichtbaar voor ons oog – gebeurt tijdens de prenatale periode, een periode waarin 4 van de 7 kritische fases liggen. Tijdens de 7 kritische fases wordt de basis gelegd voor ons gedrag in de rest van ons leven.

  • Bevruchting: de dans tussen de eicel en de zaadcel. De eicel is een zeer grote cel, vele malen groter dan de zaadcel. Het is de eicel die beslist welke spermacel zij kiest uit de vele spermacellen die om haar heen dansen en dingen naar haar gunst. Hoe is de bevruchting? Liefdevol en ontspannen? Of geforceerd? Is er veel druk om zwanger te worden? Is er sprake van een natuurlijke bevruchting of een kunstmatige bevruchting in een koude petrischaal?

Ben je een tevreden en ontspannen? Of voel je je onder druk gezet? Ben je een alleen geboren tweeling of meerling: wat doet het met je dat je alleen overblijft?

  • Innesteling: de bevruchte eicel heeft een beperkte hoeveelheid voeding om de reis door de eileiders te maken, alvorens in te nestelen in de baarmoeder. Kan de eicel zich al snel innestelen en heeft ze nog genoeg energie over? Of duurt het lang voordat ze kan innestelen en is ze bijna door haar voorraad heen? Dan is het spannend en stressvol of ze het zal redden?

Zit je hoog in je energie? Of juist niet? Hoe pak je nieuwe dingen op? Laat je niks aan het toeval over of zie je wel hoe het loopt?

  • Ontdekking: hoe is de reactie van je moeder als ze ontdekt dat ze zwanger is? Ben je gewenst en is je moeder blij? Of kom je onverwacht of ongelegen en reageert je moeder afwijzend? Deze reactie vormt een kind voor de rest van zijn/haar leven.

Heb je moeite met zichtbaarheid en voor jezelf staan?

  • Umblical affect: de eerste uitwisseling van voedingsstoffen via de navelstreng. Hoe is je voeding; zowel de fysieke als geestelijke voeding? De baby voelt wat de moeder voelt en voedt zich met de voedingsstoffen van moeder. Is deze verbinding schoon en voedend? Of vervuild door rook, alcohol of drugs? De navelstreng is letterlijk de verbinding tussen moeder en kind en is heel bepalend voor de hechting van de baby. Dit is waar de baby het mee moet doen.

Ervaar je het leven als overvloed of als tekort?

  • Geboorte: mag de baby op zijn eigen tijd komen, op een natuurlijke manier? Of wordt het moment van geboorte voor de baby bepaald of is er sprake van medisch ingrijpen? Is de moeder in verbinding met haar baby of is de verbinding verstoord door pijnbestrijding of narcose?

Ervaar je in het leven als zwaar en belemmerend of ervaar je vooruitgang?

  • Inprenting: hoe is het eerste oogcontact tussen moeder en baby? Ziet de baby liefdevolle, verwelkomende ogen of is de inprenting niet mogelijk omdat moeder onder narcose is of omdat de baby direct door de kinderarts wordt meegenomen voor onderzoek?

Voel je je gezien of ervaar je afwijzing?

  • Psychologische geboorte: de fase waarin het kind zich losmaakt van z’n moeder en zijn wereld gaat ontdekken. Dit is de eenkennigheidsfase, het kind is ca. 7-9 maanden oud.

Word je gestimuleerd om op onderzoek uit te gaan, krijg je ruimte en vertrouwen of leer je dat de wereld gevaarlijk is?

Zo zie je dat er nogal wat momenten en factoren zijn die (grote) invloed hebben op het gedrag dat je ontwikkelt. Tijdens de zwangerschap zijn er diverse ‘risicomomenten’: de kritische fases. De gemoedstoestand van de moeder heeft ook grote invloed op de baby: de baby voelt alles wat de moeder voelt.

Tijdens de zwangerschap

Is moeder blij en ontspannen en verheugt ze zich op de komst van de baby? Dan maak je als baby waarschijnlijk een fijne, ontspannen start en zal je je gewenst voelen. Er is geen reden voor stress en je kan je stabiel ontwikkelen.

Gaat je moeder echter gebukt onder stress tijdens de zwangerschap of door eerdere negatieve ervaringen in haar leven, dan ervaar je als baby al snel stress. Tel daarbij op dat de hersenen van een baby nog lang niet ‘af’ zijn en stress daardoor harder binnenkomt dan bij een volwassene met een volledig ontwikkeld brein en je zult begrijpen dat deze baby zich makkelijk ontwikkelt tot een angstig en onrustig kind dat snel in paniek raakt.

Wat doe je eraan?

Wil jij iets doen aan bepaald gedrag, aan angsten die je hebt of belemmeringen die je voelt? Zijn je prenatale ervaringen een gegeven en moet je daar maar mee dealen? Of is er een oplossing zodat je weer rust in je hoofd en rust in je lijf ervaart zodat je ontspannen kunt genieten van de leuke dingen in het leven?

Het antwoord is: ‘ja, er is gelukkig een oplossing’!

In mijn  programma ‘Thuiskomen bij jezelf: rust, ontspanning en genieten’ gaan we aan de slag met deze prenatale ervaringen en buigen we de oude overtuigingen die je hebt ontwikkeld om naar positieve ervaringen en overtuigingen zodat je weer ontspannen in het leven kunt staan.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.