De fluitketel

“Waar heb jij het meest last van gehad in je jeugd en opvoeding?” Het blijft stil. Ik zie dat hij in tweestrijd staat:  zal hij eerlijk antwoord geven en alle ellende eruit gooien of een correct antwoord geven? Terwijl ik hem aankijk en bemoedigend toeknik, zie ik de onrust in zijn lichaam: ogen die heen en weer schieten,onrustige handen en een hoge ademhaling. Maar dan komt de woordenstroom op gang, eerst voorzichtig maar al snel ongebreideld en van de hak-op-de-tak-springend. Wat zit de frustratie hoog en wat voelt hij zich onbegrepen.

Mensen luisteren niet

Ik laat hem praten, het is nu niet het moment om te vragen wat hij precies bedoelt met de opmerking ‘dat het nooit over hem gaat.’ Ik luister aandachtig naar hem, later vraag ik wel om verduidelijking. Als hij twintig minuten later de grootste frustraties eruit gegooid heeft, slaakt hij een diepe zucht. Hij kijkt verschrikt om zich heen alsof hij zich betrapt voelt over zoveel openhartigheid. “Zolang heb ik nog nooit aan één stuk over mijzelf gepraat” zegt hij verbaasd, “mensen luisteren niet naar mij.” Dat klopt. Uit alles blijkt dat niet gehoord worden het centrale thema van zijn frustraties is.

Mond houden

Als kind was hij de jongste van zeven kinderen en hoorde daarmee bij ‘de kleintjes’. Hij moest stil zijn. De ‘groten’ voerden aan tafel het woord. Tegen de tijd dat zijn oudere broers en zussen het huis uit gingen, had hij geleerd om zijn mond te houden: niet alleen thuis maar ook op school en bij vrienden. Hij was de stille, rustige jongen. Inwendig voelde hij zich echter als een fluitketel die onder stoom staat.

Zij begrijpt hem niet, hij begrijpt haar niet

Inmiddels is hij toe aan zijn tweede huwelijk en heeft hij uit beide relaties een kind. Zijn huwelijk staat onder druk. Zijn vrouw verwijt hem dat hij zich nooit uitspreekt maar opeens ontploft om niets. Zij begrijpt hem niet, hij begrijpt haar niet. De communicatie is verstoord en ze hebben er beiden last van. Hij vindt het moeilijk om over hun problemen te praten, dat heeft hij vroeger immers niet geleerd? Waarom praten over kleine ergernissen? Dat geeft alleen maar ruzie en ruzie heeft hij vroeger thuis al genoeg meegemaakt. Maar kleine ergernissen zijn inmiddels grote discussiepunten geworden. Er moet nu echt iets gebeuren. Daarom is hij hier. Hij is niet anders dan mijn vrouwelijke cliënten. Mannen en vrouwen ervaren veelal dezelfde problemen maar gaan er vaak anders mee om.

Hoort hij zichzelf?

Hij voelt zich  niet gehoord. Maar hoort hij zichzelf? Zo niet, hoe kan hij dan verwachten dat hij door anderen gehoord wordt? Durft hij te gaan staan voor wat hij wil en zichzelf uit te spreken? Ik ben geen relatietherapeut maar als hij bereid is tot zelfreflectie – en dat is hij – dan biedt dat perspectief voor zijn relatie. Niet alleen voor de relatie met zijn vrouw maar ook voor de relatie met zijn kinderen, vrienden, familie en collega’s. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

Ben je benieuwd hoe je kunt leren om op een betere manier te communiceren?  Zodat je je gehoord voelt en serieus genomen wordt? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. Voel je welkom.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.