De onverbrekelijke band tussen ouder en kind

“Doe gist bij warm water. Voeg daarna afwasmiddel toe en roer goed. Als laatste doe je er waterstofperoxide bij en kijk maar wat er gebeurt. Bescherm je ogen met een bril,” leest ze voor. Ze zit in de eerste klas van het voorgezet onderwijs en samen doen we enkele proefjes als huiswerk voor scheikunde. Het mengsel begint vervaarlijk te borrelen en bruist onder luid gesis in slechts enkele seconden over het potje heen. Ze schrikt ervan.

Heftig reageren

“Het lijkt wel alsof ik papa en mama zie,” verzucht ze. “Die kunnen ook zo heftig op elkaar reageren. Eerst is er niks aan de hand en binnen enkele seconden ontploffen ze en hebben ze knallende ruzie.” Ik kijk haar peinzend aan. Ik had dezelfde gedachte maar wilde het niet hardop zeggen. Maar nu ze er zelf over begint is het een mooi bruggetje naar een gesprek over haar thuissituatie. Ik vraag me af wat die situatie met haar doet.

Altijd ruzie

Ze vertelt dat er altijd ruzie was en dat zij ertussen stond. Ze probeerde de boel te sussen, hoe klein ze ook was. Vaak fungeerde zij als boodschapper tussen haar vader en moeder. Het heeft haar veel energie gekost en ontelbare slapeloze nachten waarin ze wachtte op wat onvermijdelijk komen zou: ruzie, slaande deuren en harde stemmen. Het maakte haar bang en ze probeerde het koste wat kost te voorkomen. Sinds haar ouders uit elkaar zijn, zijn de ruzies verleden tijd. Ze woont bij haar vader. Maar nog steeds wordt ze nerveus van harde geluiden en boze stemmen. Ze heeft geleerd om alert te zijn op anderen: hoe voelen zij zich? Dat er geen aandacht was voor háár gevoelens, heeft ze op de koop toegenomen.

Rollen omgedraaid

Het doet me denken aan één van mijn cliënten die in een vergelijkbare situatie is opgegroeid. Wat Kim doet, komt veel voor. Ze heeft maar één moeder en blijft ondanks alles wat gebeurd is, heel loyaal jegens haar ook al is haar moeder niet in staat om voor haar te zorgen. En hoewel zij wel eens klaagt over haar moeder mag een ander dat niet doen. Ze verdraagt geen kwaad woord over haar. Kim gedraagt zich als de verstandige ouder, haar moeder gedraagt zich als een naïef kind. De rollen zijn omgedraaid. Maar als iemand anders slecht praat over haar moeder, voelt dat als afwijzing van haarzelf. Dat doet pijn. En vanuit haar pijn reageert ze wel eens te heftig.

Onverbrekelijke band

Kim draagt haar last manmoedig. Ze is een schat van een kind; een kind dat te wijs is voor haar leeftijd. Ze mag uit de ouderrol stappen en weer kind zijn. De ouder-kind relatie is zeer elastisch. Het is een onverbrekelijke band (zelfs als er geen contact meer is). Kinderen zijn bereid heel ver te gaan voor hun ouders en offeren zich op om hun ouders gelukkig te maken, zelfs als dat ten koste van henzelf gaat.

Ruimte

Loyaliteit ten opzichte van je ouders is goed maar wel met ruimte voor jezelf. Als je als kind te veel ruimte kwijtgeraakt bent, is het goed om als volwassene die ruimte terug te vinden. Het geeft je weer zelfvertrouwen en een positieve kijk op jezelf waardoor je steviger in het leven staat. Het levert je een gezond zelfbewustzijn op en geeft een ontspannen gevoel. Iedereen verdient dat.

Welke rol heb jij vroeger aangenomen?

Kon je als kind ook echt kind zijn? Of voelde je je de ouder? Ben je als kind ruimte kwijtgeraakt en wil je die weer terug? Ik help je er graag bij. Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een gratis telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. 

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.