De positieve kant van aan jezelf denken

Afgelopen week viel me weer op hoe makkelijk vrouwen zichzelf wegcijferen en zich aanpassen aan wat anderen van hen verwachten. Althans, aan wat zij denken dat anderen van hen verwachten. Eerst anderen, dan ikzelf lijken ze te denken. Maar daarmee lopen ze zichzelf voorbij. Zo is het ook met Tessa. Altijd druk met anderen maar geen tijd voor zichzelf. Daar wordt ze niet vrolijk van.

Bucketlist

Dus stel ik voor om een soort bucketlist te maken met dingen die ze graag wil. Daarvoor mag ze dan tijd maken in haar agenda. Me time. Oeps, daar schrikt ze van. Ze is niet gewend om tijd en ruimte voor zichzelf te maken. Aarzelend pakt ze pen en papier en staart peinzend voor zich uit. Het vel papier blijft minutenlang akelig leeg. Ze neemt een slok van haar koffie, kijkt nog eens om zich heen maar helaas, er komt niets op papier. Ze draait ongemakkelijk op haar stoel, duidelijk verlegen met de situatie.

Wat ze niet wil

Met wat hulp lukt het haar toch om enkele dingen op te schrijven. Maar ik ben lichtelijk teleurgesteld als ik lees dat ze niet meer zo druk wil zijn, dat ze niet meer op elk verzoek ‘ja’ wil zeggen en dat ze niet meer zo laat wil gaan slapen. Allemaal dingen die ze niet wil. Maar ik ben juist benieuwd naar wat ze wel wil. Wat ze niet wil, brengt haar immers niet wat ze wel wil. En in wat ze wel wil, laat ze een stukje van haar persoonlijkheid zien.

Concreet en positief

Ze kijkt me vragend aan. “Als ik zeg dat ik niet meer zo druk wil zijn, is het toch helder dat ik rust wil?” vraagt ze me. Waarop ik zeg: “Betekent rust voor jou dat je een hond wil om lekker mee in het bos te wandelen zodat je tot rust komt? Of bedoel je dat je yogalessen gaat nemen om te ontspannen? Of wil je boetseren en al knedend en modellerend tot rust komen?” Ze begint te lachen. Ze snapt mijn punt. De bedoeling is dat ze haar verlangens concreet en positief formuleert. Er is geen plaats voor het woordje niet.

Vergelijken

De volgende stap is dat je je lijstje met wensen en verlangens vergelijkt met je huidige situatie. Zit er een groot verschil tussen? Nee? Dan ben je goed bezig en heb je oog voor je eigen wensen en verlangens. Goed bezig, complimenten. Je vindt jezelf belangrijk om tijd voor vrij te maken en je bent zelfbewust. Dat zal lekker voelen, hou het vast.

Verschil

Zit er wel een groot verschil tussen? Dan mag je leren om meer oog voor jezelf te hebben en jezelf waardevol genoeg te vinden om rekening mee te houden. Dat doe je immers ook met anderen? En dan vind je het vanzelfsprekend. Waarom dan niet voor jezelf? Heb jij geen zelfrespect? Jij bent net zo waardevol als ieder ander en die overtuiging mag je gaan voelen. Laat je nooit iets anders wijsmaken!

Gezonde zelfzorg

Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch maar is gezonde zelfzorg. Je krijgt er fijnere relaties door omdat je respect hebt voor jezelf en anderen dat feilloos oppakken en waarderen. Egoïstisch zal je nooit worden, dat zit niet in je persoonlijkheid? Een egoïst denkt teveel aan zichzelf en heeft er geen moeite mee als dit ten koste van een ander gaat. Goed voor jezelf zorgen geeft ruimte aan jezelf en laat ruimte voor het welzijn van de ander. Voel je het verschil?

Ruimte voor jezelf

Wil je leren om meer ruimte voor jezelf te maken en weer voluit te leven zodat je kunt genieten van de leuke dingen in het leven? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.