De positieve kant van vragen om hulp

Opeens brandde er zondag een lampje in de auto. Ik houd niet van lampjes, althans niet van lampjes die normaal gesproken niet branden. Ik heb nog ongeveer 20 kilometer te gaan. Zal ik doorrijden, ik ben immers bijna thuis? Of toch maar even opzoeken wat dat lampje betekent? Lage bandenspanning, lees ik. Dus ga ik langs het tankstation en pomp mijn banden op. Eén band ziet er zorgelijk uit.

Lekke band?

Voorzichtig rijd ik verder. Haal ik het tot thuis? Ik besluit om direct naar de garage te rijden, mijn auto daar te parkeren en naar huis te lopen. Het is zondagavond, er is nu niemand aanwezig. Maar de volgende ochtend zie ik dat mijn band zo lek is als een mandje, helemaal plat. Wat ben ik blij dat ik de auto bij de garage heb laten staan!

Zelf oplossen

Als ik dit verhaal aan een vriendin vertel, is het eerste dat ze zegt “waarom heb je mij niet gebeld, ik had je toch even thuis kunnen brengen?” Tja, daar heb ik natuurlijk ook aan gedacht maar ik wil haar niet tot last zijn. Ik los mijn problemen graag zelf op. Hulp vragen vind ik lastig, al gaat het stukken beter dan jaren geleden. Voeger heb ik een overtuiging ontwikkeld dat ik mijn problemen zelf moet oplossen.

Overtuiging

Die overtuiging zie ik ook vaak bij mijn cliënten: zelfstandige vrouwen, die veel ballen in de lucht houden en gewend zijn om hun eigen zaken te regelen, ze kunnen het zelf wel. En vaak is dat ook zo. Maar niemand kan alles. Gelukkig maar, zou ik zeggen. Door een houding van overmatige zelfstandigheid straal je uit dat je niemand nodig hebt en dat houdt een ander op afstand. Terwijl je diep in je hart een intense behoefte aan verbinding hebt, toch? Door hulp te vragen, laat je de ander toe. Mocht je nu denken dat je veeleisend bent door hulp van een ander in te roepen, bedenk dan dat je een ander daar een goed gevoel mee geeft. Door goedwillende mensen op afstand te houden en alles zelf op te lossen, ontneem je hen die kans. Bovendien: het is een vraag dus de ander heeft de keus om met ‘ja’ of met ‘nee’ te antwoorden.

Zelfbeeld

In de kern gaat‘moeite hebben met hulp vragen’over je zelfbeeld. Hoe kijk jij naar jezelf? Vind je jezelf waardevol genoeg om rekening mee te houden? Of vind je het stiekem een beetje egocentrisch om jezelf belangrijk te vinden en hulp te accepteren? Maar zeg eens eerlijk: waarom vind jij het fijn om een ander te helpen? Omdat het jou een goed gevoel geeft, toch? Gun dat een ander ook! Winst voor allebei. Als je ergens niet uit komt, schroom niet en vraag eens om hulp. Grote kans dat jij blij bent, de ander ook en jouw probleem snel is opgelost (want je vraagt het natuurlijk aan iemand die er de hand niet voor omdraait). Gun een ander de kans om te ‘scoren’ en vraag eens hulp.Het levert je ook nog eens meer verbinding op, meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Hulp vragen

Wil jij werken aan je zelfbeeld en leren om hulp te vragen? Ik help je graag. Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.