De rietstengel en de boomstam

“Dit pik ik van niemand!” zegt ze verontwaardigd, “ik laat me  niet alles zeggen.” Vol vuur gaat ze verder: “Ik probeer rekening met hem te houden en suggesties te doen voor verbetering maar wat ik ook doe, het is nooit goed. Ik stop ermee om me aan te passen.” Ze heeft het over haar ex-man met wie ze een omgangsregeling voor hun kinderen tot stand probeert te brengen. Geen lekkere periode in haar leven, maar ja, het is niet anders: deze klus moet geklaard worden. Ze heeft zich vol in de strijd geworpen. Alleen wil hij niet wat zij wil dus dat levert strijd op waar ze zich verbeten ingestort heeft. Ze komt bij mij omdat ze slecht in haar vel zit en zich beter wil voelen.

Meebewegen

Ik verbaas me over de hardnekkigheid die zij aan de dag legt om haar zin door te drijven. Begrijpelijk dat ze haar wensen geregeld probeert te krijgen. Maar tegen welke prijs? Soms is het beter om even mee te bewegen en daarna je punt te maken. Grote kans dat de ander zich gezien voelt en vervolgens ook meebeweegt.

Ja maar….

Omdat ze bij elke suggestie van mij, komt met een ‘ja maar…’ laat ik haar het gedicht over de rietstengel lezen. Een prachtig gedicht (auteur helaas onbekend). Heel veelzeggend en helemaal van toepassing op haar situatie.

De Rietstengel

Eens zei de oceaan tegen de Ganges:

“Hoe komt het eigenlijk dat je in de regentijd zoveel enorme boomstammen met je meevoert,

maar helemaal geen gras en rietstengels?

Vind je ze te min omdat ze zwak zijn en zo weinig weerstand bieden?”

De Ganges antwoordde: “Dat wil ik je wel uitleggen.

Het gras en de rietstengels kennen het juiste gedrag voor het juiste moment

Ze zijn niet overmoedig en star.

Ze buigen voor de kracht van het water

en als ik over hen heen ben gestroomd,

staan ze weer rechtop en stevig op hun plaats.

De bomen echter, komen om door hun starre trots;

Ze willen door onbeweeglijk te zijn, weerstand bieden,

ze buigen niet en daarom worden ze door mij geknakt

hoewel ze veel sterker en machtiger zijn dan de rietstengels.”

Boomstam

Ze kijkt me aan met tranen in haar ogen en zegt met een diepe zucht: ‘ik ben die boomstam: ik ben zó boos op hem, ik heb mijn hakken in het zand gezet en geef geen haarbreed meer toe. Al mijn energie stop ik in onze strijd. Ik word overspoeld door alle emoties.’ Door de strijd met haar ex put ze zichzelf volledig uit, hun kinderen hebben er last van en het leidt tot niets. Ze beseft dat ze flexibiliteit te leren heeft. Zo, het hoge woord is eruit, het muntje is gevallen, tijd om aan de slag te gaan.

Boomstam of rietstengel?

Ben jij een rietstengel of een boomstam? Sta jij onbeweeglijk en star? Wil je flexibeler worden zodat je makkelijk kunt terugveren na tegenslag? Zodat je weer rust in je hoofd en rust in je lijf krijgt en je ontspannen kunt genieten van de leuke dingen in het leven. Ik help je daar graag bij. Maak dan snel een afspraak voor een gratis telefoongesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen en voel je snel beter.

Wil je alvast praktische tips voor rust en ontspanning? Download dan mijn gratis e-book en voel je vandaag al beter.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.