De spiegel

“Wat bewonder je aan je zoon?” vraag ik haar. Ze kijkt me verschrikt aan. Alsof ik een indiscrete vraag stel. Ik begrijp haar reactie wel. Ze heeft net uitgebreid uit de doeken gedaan waarom ze zich soms ergert aan haar zoon en waarom ze zich zorgen maakt over zijn gedrag. Hij is introvert, wil problemen het liefst zelf oplossen, vraagt niet om hulp en is erg gesloten. Ze voelt zich buitengesloten en machteloos.

Afgeleid

Ze zit hier voor zichzelf maar zoals vaak, komt één van de kinderen ter sprake. In haar geval haar 10-jarige zoon die niet lekker in zijn vel zit en het op school niet zo goed doet. Volgens de juf zit hij vaak te dromen. Hij wordt afgeleid door elk kind dat op de gang loopt en elke vogel die voorbij vliegt.

Een leuk joch

De overgang van zorgen en  irritatie naar kwaliteiten is een onverwachte wending in het gesprek. Al snel somt ze positieve eigenschappen op: hij is sociaal, lief, slim en sportief. Ze voelt zich schuldig nu ze beseft hoe uitgebreid ze gepraat heeft over haar irritaties. Het is toch een leuk joch? Ze is stapelgek op hem, ook al laat hij het op school afweten maar ze wil gewoon het beste voor hem. En goede schoolprestaties bieden meer kansen in de maatschappij, toch?

Zorgen

Maak jij je wel eens zorgen over je kind? Heb je moeite met zijn gedrag? Of merk je dat je kind niet lekker in zijn vel zit? Soms denk je ‘wat is er met dat kind aan de hand?’ ’s Nachts kun je er wakker van liggen. Je wilt tenslotte dat je kind gelukkig is, vriendjes heeft en graag naar school gaat. Maar nu houdt je kind je bezig en niet op de manier die je zou willen. En dan?

Spiegel

Kinderen houden je een spiegel voor en willen graag dat je daar in kijkt. Een kind wil namelijk niets liever dan dat zijn ouders gelukkig zijn! Tussen ouders en kind loopt een onzichtbaar maar ijzersterk draadje wat je gevoelig maakt voor elkaars gedrag en emoties. Als het niet goed gaat met je kind, merk je dat. Net zoals je kind merkt dat het niet goed gaat met jou. Daarom raakt de boodschap van je kind je zo diep.

Lessen van de irritatie

Door het gedrag van je kind kun je veel leren over jezelf. Je kind doet zijn uiterste best om jou te laten stralen. Hij haalt daarvoor de onderste steen boven. Als dat bij jou irritatie oproept, mag je kijken wat je daarvan te leren hebt. Want irritatie die je voelt over iemand, zegt iets over jou. Wat heb je nodig? Wat heb je gemist? Hoe kun je weer genieten en leven vanuit je kern?

Boodschap van je kind

Wil jij je laten raken door de boodschap van je kind? Wil je in de spiegel kijken die je kind je voorhoudt?Dan zal je ervaren dat er rust en ruimte ontstaat, zowel bij jezelf, bij je kind als in de rest van het gezin. Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.