De taal van de doornen

“Au, weer een doorn,” roep ik uit. Een volgende schram op mijn hand; mijn handen zien er gehavend uit. Ik ben bezig met het inpakken van de stamroos. Een roos is niet bestand tegen Siberische weersomstandigheden met gevoelstemperaturen van -20 graden. En juist dat is wat we vanaf vanavond kunnen verwachten als ik de onheilspellende berichten mag geloven. Brrr, koud!

Stekels opzetten

Ik moet opeens denken aan een cliënt die snel haar stekels opzet en daarmee mensen op afstand houdt. Ze hunkert naar verbinding en fijne contacten maar elke keer als iemand te dichtbij komt, weert ze deze persoon af door een onaardige opmerking te maken of door zich terug te trekken. Achteraf herkent ze wat ze gedaan heeft maar ze is (nog) niet in staat om dat mechanisme te doorbreken.

Metafoor van de roos

De metafoor van de roos is haar op het lijf geschreven: de bloem zou verwijzen naar de schoonheid van het paradijs en de doornen zouden staan voor de harde aardse werkelijkheid als ik de mythe mag geloven. Doornen beschermen de roos. Hardheid van buiten, zachtheid van binnen. Deze cliënt is van buiten prachtig om te zien, ze is vriendelijk en hulpvaardig maar innerlijk o zo onzeker. Zodra iemand teveel vraagt over haar privéleven, sluit ze zich af, bang om gekwetst te worden. Niemand wil gekwetst worden en bij het geringste gevoel van kwetsing, ‘zet ze haar stekels op’ zoals het spreekwoord zegt. Ter bescherming van haar zachte binnenkant. De roos doet precies hetzelfde.

Beschermingsmechanisme

Soms valt het niet zo op dat iemand een beschermingsmechanisme inzet. Verbale agressie herkennen we wel maar ken je misschien ook mensen die eindeloos praten? Een gezellige kletskous, kun je denken. Maar eindeloos blijven praten zonder jezelf echt te laten zien kan ook een beschermingsmechanisme zijn. Hetzelfde geldt voor mensen die altijd vrolijk zijn, ook als ze dat niet zijn. Ze laten een mooie buitenkant zien en schermen daarmee hun binnenkant af. Natuurlijk zijn er ook mensen die juist weinig praten. Aan het einde van de avond vraag je je af of ze er waren, het is je niet opgevallen? Onopvallend aanwezig zijn kan ook een beschermingsmechanisme zijn.

Wat vind je zelf?

Het belangrijkste is hoe je je gedrag zelf ervaart? Zou je diep van binnen je gedrag willen veranderen, om als de authentieke versie van jezelf door het leven te gaan? Omdat je wel voelt dat je huidige gedrag niet je natuurlijke gedrag is?  

Oplossing

Voor alles is een oplossing, ook voor gedragspatronen waar je last van hebt. Wil je van hinderlijke patronen af en deze vervangen door nieuwe gedragspatronen die beter bij je passen? Zodat je weer ontspannen kunt genieten van de leuke dingen in het leven? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl , dan maken we een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek waarin ik je enkele waardevolle tips geef die je direct kunt toepassen.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.