De taal van mineralen

Een prachtige, zomerse dag. De zon schijnt dat het een lieve lust is, de vogels kwetteren vrolijk hun lied. Ik zit samen met een vriendin te lunchen op het terras van een leuk eettentje in het bourgondische Brabantse land. Zie je het voor je?

‘Het leven is mooi,’ ging er door me heen. En ook: ‘een kinderhand is snel gevuld.’ Want zoveel is er niet nodig om te kunnen genieten. Genieten gaat niet over luxe vakanties, grote cadeaus, merkkleding of dure sieraden. Natuurlijk kun je daar erg blij van worden maar genieten speelt zich wat mij betreft af op een dieper niveau. Genieten kan gaan over de eerste bloemknop die zich opent in het voorjaar, een onverwacht welgemeend compliment, een goede film of een lief kaartje. Kleine, alledaagse dingen die je dag net dat beetje extra kleur geven. In ons geval ging het over een dagje uit: zonder haast, geen agenda, wel rust, ontspanning en… genieten dus.

Eerder die ochtend hadden we al genoten van een inspirerende winkel met prachtige stenen en mineralen. Je kent het vast wel: zo’n winkel waar je lekker kunt struinen waardoor de tijd stil lijkt te staan (we zijn er uiteindelijk twee uur geweest). Prachtige stenen en mineralen in alle soorten, kleuren en maten. Mineralen met een geneeskrachtige werking en mineralen waar je van geniet omdat ze gewoon mooi zijn. En laten we eerlijk zijn: kijken naar oogstrelende dingen is ook een vorm van genieten, toch? Of het nu gaat om een bloem, een kunstwerk of om mineralen.

Ik werd direct gegrepen door een blauwe steen, mooi van vorm en mooi van kleur. Die steen bleef in mijn gedachten terwijl we enthousiast keken naar al het moois dat deze winkel te bieden had. Ik besloot om te vragen wat voor soort steen het was: die blauwe steen die mij zo bezighield. “Dat is een agaat,” zo vertelde de dame van de winkel mij, “een rustbrenger.” Beng!! Die kwam binnen: een rustbrenger. Logisch dat ik naar deze steen toegetrokken werd. Rust is soms ver te zoeken in de hectiek van alledag.

Hoe is dat bij jou? Heb jij wel eens een periode dat rust volledig buiten je bereik ligt? Dat je zo in beslag genomen wordt door alles wat moet’dat je even niet meer kunt genieten? Dat je maar door dendert omwille van het ‘goede doel’: alle activiteiten van de kinderen, partner, huis schoon, werk?

Deze steen liet mij door zijn schoonheid zien waar ik op dit moment aandacht aan mag besteden. Gelukkig is het nu vakantie en kan ik rust gelijk in de praktijk brengen. De steen staat in huis te pronken, om mij te herinneren aan mijn behoefte aan rust; ik geniet er elke dag van. Wat een mooie combinatie: een agaat als boodschapper en als genietmoment.

Welke steen spreekt jou het meest aan? Welke steen ‘kijkt jou aan’? Misschien heeft die steen wel een boodschap voor jou; een boodschap die de weg vrijmaakt om ook te kunnen genieten. Heb je niet zo veel met stenen? Waar maakt jouw hart dan een sprongetje van?

Wil je alvast tips om ontspannen te kunnen genieten, download dan mijn e-book en je krijgt enkele praktische tips die je direct kunt toepassen. Je krijgt dan tevens de blogs automatisch in je mailbox zodat je er geen één hoeft te missen.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.