De vier jaargetijden

Over twee dagen is het de kortste dag van het jaar. Korte dagen, lange avonden. Over twee dagen begint de winter. De natuur ziet er doods en troosteloos uit. Een beetje sneeuw kan voor een vleugje romantiek zorgen met kerst maar dat zit er helaas niet in dit jaar. Buiten is het kil en somber. Takken zonder bladeren en planten zonder bloemen. Toch is de natuur allesbehalve dood(s) in de winter. Ondergronds gebeurt er veel. De natuur keert naar binnen en neemt tijd voor rust, inkeer en reflectie. Om in de lente met de resultaten van dit overwegingsproces naar buiten te komen: nieuwe bladeren en bloemen in de knop. Een proces dat zich in de zomer voortzet en leidt tot explosieve groei en kleurrijke bloei. Juist door even een pas op de plaats te maken, ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.

Nieuwe normaal versus oude waarden

Hoe is dat bij jou? Neem jij in deze donkere periode van het jaar de tijd om naar binnen te keren en terug te kijken op het bijna voorbije jaar? Sta je even stil bij wat goed ging en bij wat je volgend jaar beter of anders wil doen? Natuurlijk binnen de mogelijkheden die er zijn. Door corona staat ons leven op zijn kop. Misschien kijk je uit naar een vaccin? Of hoor je juist tot de groep die zich niet laat vaccineren? Hoe dan ook: corona heeft ons opgeschrikt en uit onze comfortzone gehaald. We leven anders dan een jaar geleden. Sommigen geloven in het ‘nieuwe normaal’. Persoonlijk ga ik ervan uit (en hoop ik van harte!) dat we weer terugkeren naar ‘oude’ waarden zoals spontane interactie, fysieke aanraking en nabijheid. Misschien is de wens de vader van de gedachte? Maar hoop doet leven, toch?

Veerkracht

Hoe reageer jij op winterse perioden in je leven? Hoe ga je om met tegenwind, strubbelingen en obstakels in je leven? Ben je net zo veerkrachtig als de natuur: veer je uiteindelijk weer op? Lukt het je om naar binnen te keren en de balans van 2020 op te maken en je koers voor 2021 te bepalen? Ga je de dialoog met jezelf aan? Tegenslag is als de herfst: soms moet je dingen of mensen los laten, of je wilt of niet. Hindernissen  komen op je pad om van te leren. Ik ben er van overtuigd dat corona een opdracht voor ons in petto heeft. 2020 heeft ons veel duidelijk gemaakt. We hebben er lessen uit te trekken. Tot welke conclusies kom jij? Wat ga je in 2021 (anders) doen? Wil je het met me delen? Ik lees je reactie graag in de comments.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.