De wereld op haar schouders

Vijf minuten te laat komt ze binnen. Op een draf. De onrust is zichtbaar op haar gezicht. Eigenlijk heeft ze geen tijd voor deze afspraak maar haar man heeft haar voor het blok gezet: er moet iets veranderen, zo kan het niet langer. Ze beseft dat ze dat zetje nodig heeft want zelf zou ze nog even gewacht hebben met hulp zoeken.

Met de handen in het haar

Ze zit met de handen in het haar. Ze wil zó graag dingen goed doen en het anderen naar de zin maken dat ze er zelf aan onderdoor dreigt te gaan. Onrust en frustratie gieren door haar lijf. En ja, daar wordt ze niet vrolijker en gezelliger van. Dat vindt ze wel lastig. Toch een kleine smet op het verder zo perfecte plaatje.

Probleem van een ander oplossen

Met afgunst kijkt ze naar vriendinnen die kennelijk geen last hebben van dit probleem. Vriendinnen die er geen moeite mee hebben om ‘nee’ te zeggen, vriendinnen die tijd voor zichzelf plannen en vriendinnen die een probleem terugleggen bij degene die het probleem heeft. Zij daarentegen, neemt vaak het probleem van de ander over. Soms heeft ze het gevoel dat ze de wereld op haar schouders draagt. Familieleden, collega’s en vriendinnen  vinden een gewillig oor bij haar. Ze kan hen toch niet in de steek laten? Klaarstaan voor een ander is een belangrijke waarde uit haar opvoeding, het is haar met de paplepel ingegoten. En dus doet ze haar uiterste best om hun probleem op te lossen.

Knagend gevoel

Dat levert haar blije gezichten op. Het geeft haar een goed gevoel over zichzelf als ze een ander helpt. Al beseft ze diep in haar hart wel dat mensen haar makkelijk weten te vinden bij problemen maar weinig tijd voor haar hebben als alles goed gaat. Dat knaagt. Het doet haar eigenwaarde geen goed. Dus vraagt ze me hoe ze problemen kan laten bij wie ze horen.

Emotioneel probleem

Ik kijk haar lachend aan en vraag: “verwacht je van mij hiervoor een to-do lijst waarop je taken kunt afvinken?” Ik leg haar uit dat ze geen praktisch probleem heeft maar een emotioneel probleem. Dat vraagt om een andere aanpak. Ze heeft gewoontes ontwikkeld waar ze helemaal vertrouwd mee is geraakt maar die haar nu in de weg zitten. Gewoontes veranderen gaat niet vanzelf, dat kost tijd en vooral motivatie. En motivatie heeft ze.

Ontspannen genieten

Ze wil de confrontatie met zichzelf leren aangaan op een liefdevolle manier en problemen laten waar ze horen. Daardoor creëert ze ruimte voor zichzelf zonder dat ze het gevoel heeft dat ze anderen in de steek laat. Dat levert haar een gezond zelfbewustzijn op zodat ze ontspannen kan genieten van leuke dingen en fijne relaties.

Wil je problemen laten bij wie ze horen?

Neem je ook makkelijk de sores van anderen op je schouders? En wil je leren om problemen te laten bij wie ze horen? Ik help je hier graag bij. Mail me op jolanda@jolandamocking.nl n boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vraag mijn gratis e-book  aan en voel je vandaag al beter. Je krijgt dan de nieuwe blogs automatisch in je mailbox.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.