Don’t dream your life, live your dreams

Vanmorgen besloot ik in een opwelling om de muur van mijn slaapkamer te verven, nadat ik in de woonkamer al het nodige had veranderd. Het lijkt wel alsof ik last heb van voorjaarskriebels. En dat in juli! Ik wil al een poosje een muur verven, maar het was nooit het juiste moment. Ik stelde het steeds uit maar nu heb ik de koe bij de horens gevat en latex gekocht. Achteraf blijkt het mee te vallen: het kost niet zoveel tijd, het is niet moeilijk en het resultaat mag er zijn.

Clichés

Herken je dat: uitstelgedrag? Voel je de belemmering om iets nieuws te starten? Mijn oma zei vroeger altijd men lijdt het meest, door het lijden dat men vreest. En dat klopt. Ik heb al vaak ervaren dat ze gelijk had. Spreekwoorden en gezegden lijken clichés en zijn dat ook. Maar ze zijn clichés geworden omdat ze steeds weer uit blijken te komen.

Koudwatervrees

Uitstelgedrag ken ik ook van mijn cliënten. Of noem het geen uitstelgedrag maar koudwatervrees. Vaak hebben nieuwe cliënten hun eerste afspraak een poos uitgesteld omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Onbekend maakt onbemind, toch? Weer hoor ik mijn oma met deze uitspraak J. Maar als de afspraak eenmaal is gemaakt en ze komen voor de eerste keer, voelen ze opluchting.

Veranderingsproces

Een afspraak maken is spannend. Dat begrijp ik. Door de telefoon te pakken en een afspraak te maken, stap je in een veranderingsproces waarvan je bij aanvang niet kunnen overzien wat het je zal brengen. In feite laat je de controle over je zorgvuldig geregisseerde leven los. Weten waar je last van hebt en het laten voortduren, is niet fijn maar wel vertrouwd. Anders wordt het als je ervoor kiest om proactief te zijn en te werken aan je belemmeringen. Dat is spannend, want het is onbekend maar leidt wel tot verandering. En de grootste sprongen maak je immers door te veranderen. Uiteindelijk blijkt het niet zo eng te zijn. Je krijgt koffie of thee, ik eet je niet op en je bepaalt zelf wat je wel en wat je (nog) niet wilt zeggen. Je hebt zelf de regie en dat voelt prettig.

Dialoog met jezelf

Weet je het nog? Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest. In je hoofd is het ‘gevaar’ steeds groter geworden. In dialoog met jezelf is er niemand die je tegenspreekt en kan de angst groeien. Maar nu je de stap eenmaal hebt gezet, zijn de stemmetjes in je hoofd die je vooraf angst inboezemden, tot zwijgen gekomen. Het ‘lijden’ blijkt immers reuze mee te vallen. Je weet nu uit eigen ervaring dat het niet eng is én je weet dat het niet helpt om je angst uit de weg te gaan. Je moet er dwars doorheen. Dan lonkt de vrijheid. Kun je al voelen hoe fijn dat is?

Pak de regie

Ik kijk tevreden naar mijn zojuist geverfde muur en lees de toepasselijke quote; don’t dream your life, live your dreams. En ik kan alleen maar denken ‘had ik het maar eerder gedaan.’ Het heeft me slechts één middag gekost; schilderen, de voorbereiding en alles opruimen. Was dat nu zo moeilijk? Nee! Geniet ik van het resultaat? Ja zeker! Het is de moeite meer dan waard geweest. Dat denk jij ook als je de regie over je leven en geluk in eigen handen neemt en door je angst heen gaat. Dat fijne gevoel gun ik jou van harte.

Het wordt alleen maar beter

Verandering ontstaat alleen als je je over je koudwatervrees heen zet en je angst trotseert. Dan zul je merken dat het wel mee valt. De last van je belemmeringen draag je al zo lang met je mee, het kan alleen maar beter worden.

Zie jij ook wel eens op tegen jouw eigen veranderingsproces maar ben je er wel hard aan toe? Wil je niet langer dromen maar leven? Trek dan de stoute schoenen aan en mail me op jolanda@jolandamocking.nl Je zult merken dat je je opgelucht en blij zal voelen na je eerste afspraak. De kop is eraf, de eerste stap gezet. De rest gaat vanzelf.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.