(Haar)grenzen verleggen

Ik had het niet kunnen denken! Nooit had ik van mijzelf verwacht dat ik de schaar zou zetten in mijn haar. Maar, ik heb het gedaan. Yes! Ooit, als kind, deed ik het ook: kappertje spelen met een vriendinnetje. Wat een consternatie gaf ons kappersspel en wat zagen wij eruit: lange lokken en kale plekken gebroederlijk naast elkaar op één hoofd. We zagen er niet uit. Nooit meer heb ik het in mijn hoofd gehaald om mijn eigen haar te knippen.

20 mei

Tijdens de persconferentie van Rutte, hoorde ik dat de kappers helaas nog niet open mogen. Dus heb ik direct een nieuwe afspraak gemaakt met mijn kapper. Gelukkig kan ik op 20 mei terecht. Top van haar!

Maar….20 mei duurt nog wel vier weken. Dat is lang. Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken, de schaar gepakt en voor de spiegel – deels op de tast – mijn haar geknipt. Wat lastig om in spiegelbeeld te knippen. Wat is het überhaupt lastig om je eigen haar te knippen, spannend en grensverleggend. Maar ja, na acht weken zonder kapper moest ik toch wat.

Niet perfect, wel goed

En nu, na mijn actie, kijk ik in de spiegel en zie ik dat het weliswaar niet perfect is, maar dat ik er wel mee over straat kan. Nu ga ik in deze tijd overigens maar weinig over straat. Wat ben ik blij dat ik mijn haren heb geknipt, dat ik het heb gedurfd en mijn grenzen heb verlegd. ‘Als je haar maar goed zit’, zegt de uitdrukking. En dat is echt zo. Als je haar goed zit, voel je je beter. Maar soms is er moed voor nodig om nieuwe dingen te doen. Het oude vertrouwde lijkt makkelijker en aantrekkelijker maar zorgt niet voor vernieuwing en vooruitgang.

Over de streep

De intelligente lockdown waar we in zitten was nodig om mij over de streep te trekken. Soms moet er eerst iets gebeuren om echt in beweging te komen om zodoende iets te veranderen. Herken je dat? Wil je ook in beweging komen en echt iets veranderen? Durf je dat? Niet dat haar knippen natuurlijk maar wel je houding ten opzichte van perfectionisme? Voelen dat het niet perfect hoeft te zijn om goed te zijn en wat er allemaal mogelijk wordt voor je als je dat kunt accepteren? Houden angst en perfectionisme je tegen om te doen wat je zou willen doen? Ga de uitdaging maar aan en voel hoe lekker het is om grenzen te verleggen en te merken dat het leven gewoon door gaat, dat er niets ontploft en dat je daarna trots op jezelf bent.

Waardoor kom jij in beweging? Wat moet er gebeuren zodat jij je grenzen verlegt? Welke uitdaging is zo spannend maar ook zo aantrekkelijk dat je het aandurft om stappen te zetten? Wil je het me laten weten?

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.