Hoe naalden en vloeistof leiden tot gedrag

Het blog van vorige week ging over de 7 kritische fases vanaf conceptie tot aan de psychologische geboorte en de invloed die deze fases hebben op het gedrag van het kind. De geboorte is één van de genoemde kritische fases. De manier waarop een baby geboren wordt, beïnvloedt diens gedrag.

Vijfdelige serie

Het blog van vorige week was de opmaat naar een serie van vijf blogs, waarvan dit blog het eerste is. In deze vijfdelige serie bespreek ik enkele veel voorkomende bevallingen waarbij medisch wordt ingegrepen. Deze week gaat het over een ingeleide bevalling en pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Weten is niet voldoende

Vraag je je ook wel eens af ‘waarom deed ik dat nou?’ Of erger je je soms aan het gedrag van je kind of maak je je er zorgen over? Vaak wordt er vanuit cognitief perspectief naar gedrag gekeken. We willen begrijpen waarom we doen zoals we doen. Op zich is er niks mis mee als je je gedrag begrijpt. Het kan een begin van verandering zijn. Maar soms is alleen weten niet genoeg. Weten dat je in 3 seconden van 0 naar 100 gaat en als een furie staat te schreeuwen door een  verkeerde opmerking van iemand (of juist helemaal dichtslaat door een bepaalde opmerking), zorgt er nog niet voor dat je dit de volgende keer kunt veranderen. Daar is meer voor nodig.

Als er ingegrepen moet worden

De meeste geboortes verlopen voorspoedig maar soms is medisch ingrijpen noodzakelijk in het belang van de baby of van de moeder. Denk aan een vacuüm- of tangverlossing of een keizersnede. Maar ook een ingeleide bevalling betekent medisch ingrijpen, evenals pijnbestrijding.

Initiatief ontnomen

Het lijkt onschuldig als een bevallig ingeleid wordt maar voor de baby kan het ingrijpend zijn. Een bevalling is een proces van moeder en kind. Als het goed is, zijn moeder en kind emotioneel verbonden met elkaar en op elkaar afgestemd. Normaal gesproken initieert de baby de bevalling. Op zijn eigen tijd maakt hij hormonen aan die de bevalling in gang zetten. Hij bepaalt zelf het juiste moment. Als de bevalling ingeleid wordt, wordt het proces van de baby verstoord. Aan de baby wordt het initiatief om de bevalling op zijn eigen tijd in gang te zetten ontnomen. Hij wordt overvallen door de heftigheid van de weeën die vanuit het niets opdoemen. Hij is er beduusd van.

Wat doet dit met het gedrag?

In het gedrag zie je dat deze kinderen zich vaak opgejaagd en onder druk gezet voelen en dat ze aansporing nodig hebben om aan een taak te beginnen. Ook vinden ze het lastig als iemand hen zegt wat ze moeten doen. Moeten is een ‘dingetje’. Ik hoor het mensen vaak zeggen: “ik kan niet tegen moeten, ik bepaal zelf wel wat ik doe!” Herkenbaar? Aan de andere kant vinden deze kinderen het vaak wel fijn als iemand de leiding neemt: ze zijn meegaand. Maar ze kunnen ook opstandig en tegendraads zijn (omdat er iets moet of iets van hen verwacht wordt waar ze niet op rekenden).

Zie je de overeenkomsten met de bevalling? Het onder druk staan, opgejaagd worden, de aansporing, de weerstand tegen moeten, meegaan in de stroom? Al deze factoren speelden ook tijdens de bevalling. Het kind heeft dit al eerder meegemaakt en herhaalt het tijdens zijn leven.

Minder afgestemd

Iets vergelijkbaars gebeurt als een vrouw pijnbestrijding krijgt toegediend. Ze wordt rustiger en slaperig en voelt minder pijn. Haar antenne om af te stemmen op de baby wordt minder gevoelig. De baby voelt zich alleen (gelaten) in het geboorteproces: hij dacht dat ze het samen zouden doen maar staat er nu alleen voor.   Deze kinderen zijn later doorgaans dromerig, gevoeliger voor verslaving en hebben vaak een kick nodig om zich weer lekker te voelen. Contact maken met anderen kan lastig zijn. Het kind heeft de aspecten van de geboorte geïnternaliseerd en handelt dienovereenkomstig in zijn volwassen leven.

Het muntje valt

Ik merk dat het een cliënt rust geeft als ze snapt waarom zij/ haar kind zich op een bepaalde manier gedraagt. Door mijn uitleg ‘valt het muntje’ en ontstaat er rust en begrip voor het betreffende gedrag. Ze wordt milder naar zichzelf en naar haar kind. Het gedrag is verklaarbaar, het is geen onwil. Kun je je voorstellen hoeveel rust dat geeft in een gezin of in een relatie?

Weet jij het?

Wat weet jij over je geboorte? Kun je het nog navragen bij je ouders? Niet om er een oordeel over te hebben: het is gegaan zoals het gegaan is. Als er medisch ingegrepen is, was daar een reden voor. Zonder medisch ingrijpen was het misschien niet goed afgelopen met jou of met je moeder? Wel is het handig om het na te vragen om beter te begrijpen waarom je reageert zoals je doet. En om te beseffen dat het in feite vanzelfsprekend is om op deze manier te reageren.

Tijd voor verandering?

Nu je weet waar je gedrag vandaan komt, kun je ervoor kiezen om het te veranderen. Want voor alles is een oplossing, ook voor gedragspatronen waar je last van hebt. Wil je van hinderlijke patronen af en deze vervangen door nieuwe gedragspatronen die beter bij je passen zodat je rust in je hoofd en rust in je lijf krijgt? Zodat je weer ontspannen kunt genieten van de leuke dingen in het leven? Maak dan een afspraak voor een gratis telefoongesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen zodat je je snel weer beter voelt.

Wil je alvast praktische tips voor rust en ontspanning? Download dan mijn gratis e-book  en voel je vandaag al beter. Je krijgt dan de nieuwe blogs automatisch in je mailbox.

Volgende week: vacuüm- en tangverlossing, navelstreng om de nek, stuitligging.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.