Hoofd-hart verbinding

“Ik durf het niet,” zegt ze zacht. Ze wil graag een opleiding volgen en een andere baan zoeken. Ze is haar huidige baan in de ICT zat, ze wil met mensen werken. Maar het stemmetje op haar schouder fluistert haar allerlei negatieve gedachten in: jij kunt dat niet, jij houdt dat niet vol, misschien valt de studie tegen en ga zo maar door. De lijst met bezwaren wordt steeds langer. Ze wordt er gek van. Ze probeert het stemmetje te negeren maar dat lukt niet. Ze twijfelt.

Verkeerde keuze

De angst om de verkeerde keuze te maken zit diep. Want ze weet wat ze heeft maar niet wat ze krijgt. En door deze angst laat ze zich tegenhouden in haar geluk en in haar ontwikkeling. Met een diepe zucht somt ze de nadelen van het volgen van een opleiding op: kosten, afstand, niet meer gewend te studeren, minder tijd voor het gezin. Zo rationaliseert ze de opleiding uit haar leven. Tegelijkertijd verdwijnt de glans uit haar ogen. Ze baalt van zichzelf.

Vertrouwen

Het is tijd om deze negatieve spiraal te keren. Ik weet dat ze twee kinderen heeft van 6 en 10 jaar. De jongste is volop aan het wisselen. Op haar social media account zie ik regelmatig een foto van hem met een ‘fietsenrek.’ Ze vertrouwt er blind op dat er een grote-mensen-tand komt als het melktandje eruit is. Daarom maakt ze zich ook geen zorgen om de gaten in zijn gebit. Die worden vanzelf weer opgevuld. “Hoe komt het dan dat je wel vertrouwt op het gebit van je zoon maar dat je er niet op vertrouwt dat die opleiding bij je past?” vraag ik haar. “Wat maakt dat je jezelf tegenhoudt met allerlei excuses?” Ze kijkt me vertwijfeld aan. Met een diepe zucht zegt ze: “Ik weet het niet.”  

Hoofd-hart

Een bekende slogan van een Nederlandse bank, luidt: gebruik je hoofd, volg je hart. En dat is precies waar het om gaat. Natuurlijk denk je na over een belangrijke beslissing maar volg ook je hart. Je wordt er niet gelukkig van als je elk verlangen om zeep helpt met angstgedachten. De grootste sprongen maak je door veranderingen. Maar dan moet je wel eerst springen.

Oud besluit

Al pratende onderzoeken we wat haar tegenhoudt om de sprong te wagen. Het blijkt dat ze als klein meisje onbewust ‘besloten’ heeft om nooit meer te falen (na een slechte ervaring). Vanaf toen is ze alles ‘voor de zekerheid gaan doen.’ Haar werkzaamheden extra controleren, geen risico’s nemen, binnen de gebaande paden blijven. Ze heeft zich opgesloten in zichzelf. Faalangst is de reden dat ze nu bereid is om haar droom op te geven. Op het moment dat ze beseft dat ze leeft volgens een oud besluit, ontstaat er ruimte om een nieuw besluit te nemen. Een besluit dat haar ruimte biedt om haar hart te volgen.

Stemmetje op je schouder

Hoe is dat bij jou? Laat jij je tegenhouden door angst? Luister je naar het stemmetje op je schouder in plaats van naar je hart? Wil je leren om je hart te volgen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.