Ik hou van mij

“Dat heb ik weer,” verzuchtte ze. Ze wist niet of ze erom moest lachen of huilen. Weer was er iets mis gegaan. Kleine dingen, geen drama’s maar het zorgde er wel voor dat ze zichzelf een oen vond. Dat kon ze goed, zichzelf afbreken en naar beneden halen.

Waardering

Het raakt mij steeds weer als ze zo denigrerend over zichzelf praat. Ik vind haar een leuke, sympathieke vrouw, een zorgzame moeder en een lieve vriendin. Ik weet dat ze ontzettend hard werkt om alles goed te doen. Dat harde werken voor waardering is nu net haar valkuil. Door goed te doen voor anderen, hoopt ze complimenten en waardering te krijgen die haar lage eigendunk een boost moeten geven. Die complimenten krijgt ze echter niet zo vaak. Iedereen in het gezin vindt het vanzelfsprekend dat de was schoon en gestreken in de kas ligt, de vloer gedweild en de koelkast gevuld is. Het valt pas op als iemand mis grijpt en de broodtrommel leeg blijkt te zijn. Dan komt er commentaar. Zij doet haar uiterste best om dit te voorkomen. Vaak lukt dat maar de laatste tijd steeds minder goed. Ze heeft het gevoel achter de feiten aan te lopen.

Hard voor jezelf

Herken je dat? Dat je voor een ander tolerant bent maar voor jezelf juist hard? Wat doet het met je als je op die bestraffende toon tegen jezelf praat? Zou je dat ook tegen anderen doen? Laat me raden: vast niet. Het is natuurlijk interessant om te kijken waarom je voor jezelf zo hard bent. Kan dat te maken hebben met je zelfbeeld en eigenwaarde? Eigenwaarde: het woord zegt het al, hoeveel vind je jezelf waard? Vind je jezelf minder waard dan een ander?

Zie je wel!

Ik vermoed dat je je vaak afgewezen hebt gevoeld, of op zijn minst onheus bejegend. Dat geeft een vervelend gevoel en als je dat gevoel maar vaak genoeg ervaart, ga je jezelf ook afwijzen: “zie je wel, heb ik weer” of “stom van mij, waarom deed ik dat nou?” En misschien gaat het nog wel verder en voel je je alleen, denk je dat niemand van je houdt en vind je jezelf een oen.

Wat je uitzendt, krijg je terug

Houd je van jezelf? Ben je blij met de persoon die je in de spiegel ziet? Met de persoon die zo hard rent voor anderen maar zo hard is voor zichzelf? Ik zeg altijd tegen mijn kinderen ‘wat je uitzendt, krijg je terug’. Als je jezelf een oen vindt en meer van dergelijke afbrekende gedachten over jezelf hebt, is dat wat je tegenkomt in het dagelijks leven. Hetzelfde geldt voor houden van jezelf: als jij uitstraalt dat je niet van jezelf houdt, hoe kun je dan verwachten dat een ander van je houdt? Stop het afwijzen van jezelf. Het helpt je niet en je wordt er geen leuker mens van, je contacten worden er niet leuker op, het is een neerwaartse spiraal.

Ik hou van mij

Om de neerwaartse spiraal te keren, kun je de volgende oefening doen. Ga dagelijks enkele minuten voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf “ik hou van mij, ik ben een mooi mens” en glimlach. Gewoon je mondhoeken omhoog en je gaat vanzelf glimlachen. Het positieve gevoel van de glimlach trekt door je lichaam. Een glimlach is een simpele manier om er mooier uit te zien. Kijk maar eens hoe je uitstraling verandert. Je ziet een ander mens. En je voelt je een ander mens.

Wil je leren hoe je jezelf meer waardeert en toleranter wordt voor jezelf?  Zodat je zelfbeeld en eigenwaarde verbeteren? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. Voel je welkom.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.