In angst ben je niet op je slimst

Piekeren helpt niet maar we doen het massaal. Gedachten malen rond en rond. En omdat al die gedachten zich in je hoofd afspelen, uit het zicht, is er niemand die je tegenspreekt. Dan gaan gedachten een eigen leven leiden en lijken daarmee steeds reëler te worden. Maar je weet waarschijnlijk wel dat alles wat aandacht krijgt, groeit? Dus ook jouw negatieve gedachten. Het worden monsters in je hoofd die je bijna niet kunt verslaan.

De monoloog van het eigen gelijk, wordt dat genoemd: piekeren en in cirkels van angst ronddraaien in je hoofd. Er is geen begin en geen eind.

Vandaag viel mijn oog op een bericht op Facebook waar hoop uit spreekt.

Ieder virus muteert. Dat is normaal. Als een virus muteert, wordt de nieuwe variant dominant. Ook dat is normaal. Aanvankelijk verspreidt die nieuwe variant zich sneller, maar dat betekent niet dat het ons zieker maakt. Integendeel, doorgaans betekent het hoe besmettelijker een luchtweginfectie is, des te minder mensen ernstig ziek worden.

Angst vermindert je weerstand

Wat een relativerend en hoopgevend bericht! Ik word er blij van. Wat zo ernstig lijkt, is misschien iets minder groot dan gedacht? Misschien maakt dit bericht je angst voor ziekte minder? Dat zou heel fijn zijn. Want door angst neemt je weerstand af. Maar soms zie je in alle ellende niet meer hoe dichtbij de oplossing is. Dus blijf lachen en plezier maken. Voor je eigen gezondheid.

Overmatig piekeren

Bij mijn cliënten zie ik soms hetzelfde gebeuren. Ze raken verstrikt in hun eigen – negatieve – gedachten: over hun relatie, het werk, partner, een conflict. Zij piekeren wat af. Soms is een oplossing echter dichtbij maar zien ze deze niet meer omdat ze overmatig piekeren. Het spreekwoord zegt: Men lijdt het meest, door het lijden dat men vreest. Dan ben je dus bang voor iets dat nog niet gebeurd is maar waarvan je denkt dat het gaat gebeuren. Maar hoe zeker weet je dat het gaat gebeuren? Want de soep wordt nooit zo heet gegeten als deze geserveerd wordt.

Weet je het 100% zeker?

Vaak is er wel een lichtpuntje te vinden in een vervelende situatie, toch? Meestal is de angst in je hoofd erger dan de meest waarschijnlijke realiteit. Dus vraag je bij alle negatieve gedachten eens af: weet je dit zeker? Of denk je het? Weet je het echt 100% zeker? Kijk eens wat er overblijft van alle angsten die je hebt als je jezelf die vraag stelt; wat weet je 100% zeker? Vaak is dat bar weinig. Al het andere zijn dus je gedachten die met je op de loop gaan. Bevrijd je geest van deze zorgen – het meeste zal nooit gebeuren.

Monoloog van het eigen gelijk

Hoe zou het zijn als je deze monoloog dialogisch maakt? Dus als je je negatieve gedachten deelt met iemand? Als je de dialoog aangaat? Daarmee objectiveer je je gedachten, de angst gaat eraf en het verheldert je denken. Je ziet zaken weer in het juiste perspectief en je komt tot andere antwoorden dan wanneer je vanuit angst redeneert. Of anders gezegd: in angst ben je niet op je slimst en laat je je makkelijk beïnvloeden door anderen. Maar is dat in jouw belang? Je geeft je autonomie uit handen.

Wat is jouw belang?

Dat je in angst niet op je slimst bent, geldt niet alleen voor gedachten over corona maar ook voor alle andere dingen in je leven waar je over piekert en waar je van wakker ligt. Wil je je gedachten dialogisch maken en weer rustig slapen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een gratis telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. 

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.