In twee stappen van jongen tot man

Langzaam maar zeker gaat het beter met haar. Haar ogen staan goed en ze voelt zich beter dan ze zich in tijden gevoeld heeft. Maar ze maakt zich zorgen om haar zoon, vertelt ze. Hij is tien jaar en is een echt moederskind. Na de scheiding is dat alleen maar erger geworden. Hij ziet zijn vader nauwelijks nog en hangt erg aan haar. Aanvankelijk vond ze dat schattig. Ze voelde zich gevleid dat hij naar haar toe trok, bekent ze. Maar inmiddels neemt zijn aanhankelijkheid dusdanige vormen aan dat ze zich zorgen maakt. Ze vraagt zich af wat ze kan doen zodat hij minder op haar gericht is en zich vrij kan ontwikkelen?

Moederskind

Het doet me denken aan mijn zoon, destijds negen jaar en ook een moederskind. Na de verhuizing moest ik spullen wegbrengen naar de gemeentestort. Een kennis hielp mij. Was wat ik verbaasd toen mijn zoon zei: “ik ga bij Berend in de auto.” Ik stond perplex. Mijn kind dat nooit van mijn zijde week, stapte vrolijk bij Berend in de auto in plaats van bij mij en reed voor mijn ogen weg. Maar hij heeft genoten. Vol enthousiaste verhalen kwam hij thuis. Hij vond het maar wat stoer om samen met Berend naar de gemeentestort te gaan; het gevoel van mannen onder elkaar.

Losmakingsproces

Ik leg haar uit dat ze als ouder het voorbeeld is voor haar zoon en dat hij haar minder nodig heeft naarmate hij ouder wordt. Hij kan steeds meer zelf en maakt zich langzaam los van haar. Een gezond proces. Maar dan moet ze dat proces wel faciliteren en stimuleren. Een kind moet de kans krijgen om zelfstandig en autonoom te worden. Helaas zit onze eigen angst ons als ouder nog wel eens in de weg en willen we onze kinderen te veel beschermen. Soms zitten we er bovenop. Daarmee beperken we hen. Ze mag hem daarom stimuleren om lekker te spelen met vriendjes, ‘jongensdingen’ te doen en los te komen van haar. Spel is ontwikkeling en ontdekking en zorgt ervoor dat hij minder op haar gericht is.

Voorbeeldfiguur

Voor een jongen is het losmakingsproces overigens lastiger dan voor een meisje. Een jongen moet niet alleen loskomen van zijn moeder maar hij moet zich ook identificeren met een man. Hij heeft een voorbeeldfiguur nodig zodat hij leert hoe hij zich als man gedraagt. Meestal zal een vader het voorbeeld zijn. Haar zoon ziet zijn vader echter vrijwel niet meer. Hij heeft geen voorbeeldfiguur in zijn nabije omgeving waardoor hij op haar gericht blijft. Wat als er geen vader in de buurt is? Dan kan een andere man, bijvoorbeeld een buurman, een oom of opa een voorbeeldfiguur zijn en echte ‘jongensdingen’ met hem doen.

Losmaken en identificeren met een man

Een jongen moet dus twee stappen zetten: losmaken van zijn moeder en identificeren met een man. In het voorbeeld van mijn zoon was Berend een mannelijk voorbeeld. Een meisje hoeft alleen los te komen van haar moeder. Identificeren met een vrouw (haar moeder) doet ze al haar hele leven. Is het je trouwens wel eens opgevallen dat in groep zeven en acht vaak meesters voor de klas staan? Op die leeftijd is een meester veel aansprekender voor jongens dan een juf.

Maak jij je zorgen om je kind?
Zie je gedrag bij je kind dat je zorgen baart? Vraag je je af hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.