Inzicht in oude patronen is vertrekpunt voor nieuw gedrag

“Ik snap er niets van,” roept ze half lachend, half vertwijfeld uit. “Ik loop steeds tegen hetzelfde aan. Contacten beginnen heel leuk maar na verloop van tijd eindigt het altijd in ruzie en ergernissen. Waarom gebeurt me dat toch steeds?” Ze kijkt me teleurgesteld aan, haar handen dramatisch omhoog gericht. Ze is een leuke, gezellige vrouw, met een open gezichtsuitdrukking. Ze ziet er sportief uit. Iemand die toegankelijk oogt en vertrouwen inboezemt. Toch niet iemand van wie je verwacht dat ze makkelijk in conflicten verzeild raakt? En toch gebeurt het, vertelt ze me.

Steeds en altijd

Wat me triggert is dat ze bepaalde woorden vaak noemt: woorden zoals steeds en altijd. Als ik die woorden hoor, gaat er een belletje bij me rinkelen. Meestal is er dan sprake van patronen en vaak verwijst het naar iemands jeugd. Ik stel voor om uit te zoeken of dat bij haar het geval is. Daarvoor gebruiken we Playmobil poppetjes. Dat vind ik een mooie interventie en het sluit goed aan bij haar vraag.

Gezinspatronen

Deze interventie geeft veel inzicht in gezinspatronen en in de manier waarop gezinsleden zich tot elkaar verhouden. Ook wordt zichtbaar hoe de loyaliteit richting ouders en broers en zussen zich heeft ontwikkeld. Soms blijkt iemand in het gezin de zondebok te zijn geweest of juist het lievelingetje van één van de ouders. Zo’n rol beïnvloedt de gezinsdynamiek. Een familiegeheim of langdurige ziekte van één van de gezinsleden laat ook sporen na. Het is interessant om te ontdekken wat dat met haar heeft gedaan.

Inzicht in oude patronen

Daarom stelt ze eerst haar gezin van herkomst op. De patronen van vroeger vormen de basis voor haar huidige gedrag. Dus als ze haar gedrag wil veranderen om minder in conflict te komen met anderen, is inzicht krijgen in oude patronen een mooi vertrekpunt.

Blinde vlek

Al pratende ontdekt ze welke patronen er speelden in het gezin waarin ze is opgegroeid. Ze is verbaasd dat ze deze patronen niet eerder gezien heeft want het is haar nu opeens glashelder. “Dat is logisch, hoor,” stel ik haar gerust. “Iedereen heeft een blinde vlek, dus jij ook. Het kenmerk van een blinde vlek is dat je er blind voor bent, je ziet het domweg zelf niet. Om het te gaan zien heb je een ander nodig die je er attent op maakt. Dat is nu gebeurd. Grote kans overigens dat je partner, kinderen en collega’s deze patronen moeiteloos kunnen benoemen. Ze vormen de bron van jullie onderlinge irritaties.”

Ik snap het

Het lijkt alsof ze opeens snapt waarop het in de contacten met anderen spaak loopt. Ik zie van alles gebeuren op haar gezicht. Verbazing, ongeloof en verdriet strijden om voorrang. Herinneringen aan conflicten komen voorbij evenals het gevoel van spijt dat sommige contacten anders hadden kunnen lopen als ze toen maar begrepen had wat ze nu weet. “Nu snap ik waarom het mij zo raakt als iemand zegt dat ik iets verkeerd doe,” zegt ze met spijt in haar stem “en dat het mij zwart voor de ogen wordt als iemand zegt dat ik jaloers ben.”

Wat is jouw blinde vlek?

Wil jij inzicht krijgen in (oude) patronen? Wil je leren begrijpen waarom je reageert zoals je doet? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een gratis telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. 

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.