Je hebt een keuze!

Met verbazing en afgrijzen heb ik de documentaire De kinderen van Ruinerwold gekeken. Je weet wel: het gezin dat in afzondering leefde en waarvan sommige kinderen niet eens geregistreerd stonden. Een gezin waar mishandeling net zo gewoon was als eten en drinken. Onvoorstelbaar toch? Hoe kan een vader zijn kinderen zo terroriseren?

Veerkracht

Ondanks alles zijn de oudste vier kinderen mooie mensen geworden. Het is hen gelukt om een nieuw leven op te bouwen op de fundamenten van een disfunctionele opvoeding. Veerkracht heet dat: na tegenslag weer opveren en doorgaan. Petje af voor hen. Ik had het ook begrepen als ze volledig het spoor kwijtgeraakt zouden zijn, hoor. Daar waren de omstandigheden bizar genoeg voor. Maar nee, ze hebben zich niet laten verlammen door wat ze meegemaakt hebben. Ze kozen ervoor om overeind te blijven. En hoe! Ongebroken, mentaal ijzersterk en met een enorme innerlijke kracht en overlevingsdrang.

Altijd een keuze

Het gaat niet om wat je overkomt maar om hoe je daarmee om gaat. Dat hebben ze heel goed begrepen. Je hebt altijd een keuze, hoe beroerd de omstandigheden ook zijn. Dat geldt voor hen en dat geldt ook voor jou. Niets ligt vast. Een keuze betekent niet perse dat de uitkomst positief is maar wel dat je verder kunt. Door te kiezen, heb je invloed op de koers van je leven en kun je dingen (ten goede) veranderen. Pak die kans! Als je niet kiest, word je onderdeel van de keuze van een ander.

Mee dealen

We hebben allemaal toch wel eens iets waar we stevig van balen? Iets wat je niet voorzien had? Of iets dat als donderslag bij heldere hemel op je pad komt en waar je maar mee te dealen hebt, leuk of niet? Laat je je dan uit het veld slaan? Of kies je ervoor om het heft in handen te nemen omdat je weet dat dat nodig is om verder te komen? Denk je dat het voor hen makkelijk geweest is om ervoor te kiezen om te vluchten? Vast niet! Denk je dat het hen iets opgeleverd heeft? Absoluut! Vertrouwen in hun eigen kracht en vrijheid. De vrijheid om zichzelf te zijn en niet meer afhankelijk te zijn van de keuzes van hun vader.

Als het niet soepel loopt

Wat gebeurt er met jou als het allemaal niet zo soepel meer loopt of er geen licht aan het einde van de tunnel is? Tegenslag kan iets simpels zijn zoals de trein missen of de verkeerde afslag nemen op de snelweg. Maar het kan natuurlijk ook gaan om grotere dingen zoals ziekte, ontslag of …. vul zelf maar in.

Welke keuze maak jij?

Blijf je vastzitten in je misère? Of durf je een keuze te maken en gun je jezelf vrijheid? Ik help je er graag bij. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.