Kuddegedrag

Heb je wel eens gezien hoe makkelijk koeien van de ene wei naar de andere wei lopen, aan de overkant van de weg? De boer loopt voorop, de eerste koe sluit aan, de volgende koe loopt er achter aan, de rest van de kudde ziet dat er beweging ontstaat en volgt moeiteloos.

Volgen

Kuddegedrag komt niet alleen voor bij dieren maar ook bij mensen. Doen wat een ander doet, niet teveel over nadenken maar volgen. Als je je daar goed bij voelt, is er niets aan de hand en is dit blog niet voor jou. Wat ik in mijn praktijk echter merk, is dat ‘volggedrag’ op termijn frustraties oplevert. Want hoe kleurrijk en authentiek ben je dan?

Frustraties

Met het dilemma van kuddegedrag kampt Merel ook. Ze vertelt over de frustraties op haar werk, over haar dominante leidinggevende: hij bepaalt niet alleen wát er moet gebeuren maar ook hoe. Tegenspraak duldt hij niet. Dit leidt tot veel frustraties onder de collega’s maar iedereen houdt z’n mond, bang voor hun baan. Tot in de koffiekamer dan: daar vinden de frustraties dankbaar hun weg, niet gehinderd door de aanwezigheid van ‘de bulldog’ zoals hij wordt genoemd. Even lekker afreageren en daarna weer gewoon verder in het gareel.

Ik durf niet

Ze baalt ervan maar ze durft er zelf ook niets van te zeggen. Eigenlijk wacht ze op iemand die het voortouw neemt om er wat van te zeggen, dan sluit zij wel aan. Maar dat gebeurt niet, niemand wil de boer uit de eerste alinea zijn. En zo klaagt ze verder. Dus zeg ik tegen haar: ‘kennelijk heb je er nog  niet genoeg last van, anders zou je er iets aan doen.’ Ze kijkt me verschrikt aan, verontwaardiging en verbazing wisselen zich af op haar gezicht. Tja, die komt binnen, hè? Ze laat mijn opmerking even bezinken en zegt met een diepe zucht ‘ik durf niet, ik weet wat ik heb maar niet wat ik krijg.’ Haar comfortzone is nog té comfortabel, ondanks haar onvrede over de huidige situatie. Pas als de frustratie van louter volgen te groot wordt, is de motivatie om te veranderen groot genoeg. Merel was op dit punt aangekomen.

Sprongen

De onzekerheid die hoort bij verandering kan mensen verlammen. Zeker als het gaat om veranderingen die onverwachts komen of die ons opgedrongen worden. Veranderen is niet makkelijk. Maar kun je je voorstellen hoe het is als je de verandering aangaat? Wat er dan mogelijk wordt voor je? Eigen keuzes maken, erop vertrouwen dat jij zelf het beste weet wat goed voor je is? Kun je je voorstellen hoe je opbloeit en kleur geeft aan je leven? Kun je de sprankeling al voelen?

De grootste sprongen maak je door te veranderen, hoe eng en onzeker dat ook is. Als je achteraf terugkijkt, denk je ‘had ik dat maar eerder gedaan’ en dat gevoel kennen we allemaal. Dus waarom nog wachten?

Kuddegedrag doorbreken en voor jezelf staan?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.