Lessen van de natuur

Gisteren had ik een dagje voor mijzelf, soms is dat nodig om op te laden. Samen met een vriendin heb ik de hele middag in het bos vlakbij haar huis gewandeld. Heerlijk, een aanrader, zeker in deze tijd van het jaar. Het bos is nu één grote kleurenpracht.

Paddenstoelen

Wat hebben we veel paddenstoelen gezien. Paddenstoelen en herfst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bos staat er vol mee: paddenstoelen in alle maten en kleuren. Sommige giftig, anderen eetbaar maar beter laat je ze staan, je zou je maar vergissen?!

Parasieten

Maar weet je dat paddenstoelen helemaal niet zo aardig zijn als ze lijken? Paddenstoelen zijn net parasieten: zij zoeken een zwakke gastheer uit en putten deze uit. Een paddenstoel groeit niet op een sterke, gezonde boom maar groeit uit een netwerk van ondergrondse schimmeldraden die de zwakke boom omcirkelen. De zieke boom heeft geen schijn van kans. Hoe meer de paddenstoel schittert, hoe meer de toch al zieke boom verzwakt.

Pesten

Het is net als met pesten. Het meest kwetsbare kind wordt gepest. Het kind dat onzeker is, het kind dat een negatief zelfbeeld heeft of weinig zelfvertrouwen. Dat is zichtbaar in de houding en oogopslag van het kind. Net als de paddenstoel weet op welke boom hij kan parasiteren, weet de pester feilloos welk kind zijn slachtoffer wordt. En door wie wordt een kind gepest? Meestal is dat door een ander onzeker kind; een kind dat het niet makkelijk heeft (gehad) en geleerd heeft zichzelf te overschreeuwen om te voorkomen dat het zelf gepest wordt. En let wel: een paddenstoel is breekbaar, van zijn fysieke kracht moet een paddenstoel het niet hebben. Maar een paddenstoel doet wat een pester doet: met veel vertoon zijn slachtoffer overdonderen.

Vertrouw op eigen kracht

Waar gaat deze metafoor over? Het gaat over aanboren van je eigen kracht zodat je je niet hulpeloos en machteloos voelt door de personen en omstandigheden waarmee je wordt geconfronteerd. Ieder mens heeft innerlijke kracht. Soms wordt deze innerlijke kracht door ouders en leerkrachten gestimuleerd en word je een mens met een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en een open blik naar de wereld. Je hebt het niet nodig om jezelf te overschreeuwen én je hebt geen last van onzekerheid. Kortom: je bent noch de pester/ paddenstoel, noch de zwakke boom/ de gepeste maar een stabiele persoonlijkheid die weet wat je waard bent, wat je waarden in het leven zijn en waar je voor staat.

Sterke persoonlijkheid

Wil jij dat ook zijn? De gezonde boom waar de parasiterende paddenstoel geen voedingsbodem vindt? De sterke, goed gewortelde persoonlijkheid die meebuigt als het nodig is maar duidelijk en beslist een grens kan trekken als dat beter voor je is? Zodat je ontspannen kunt genieten van de leuke dingen in het leven?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.