Liever commitment dan gadgets

“Zit je hier voor jezelf of omdat je vrouw vindt dat je aan jezelf moet werken?” Ik zie het effect van deze vraag op zijn gezicht: even een blik van onzekerheid maar daarna het besliste antwoord: : “Ja, ik zit hier voor mijzelf. Mijn vrouw vindt het wel fijn dat ik een afspraak gemaakt heb, zij is de initiator maar ik zie ook wel dat er van mijn kant iets nodig is. Ik moet ook veranderen.” Het klinkt mij nog niet erg overtuigend in de oren. Weliswaar zegt hij de juiste woorden maar uit zijn lichaamshouding spreekt nog niet zoveel overtuiging. Ik voel zijn eigen motivatie nog niet.

Intrinsieke motivatie

Dus – anders dan anders – gaat het intakegesprek over zijn motivatie. Zonder intrinsieke motivatie kan ik niet met hem werken want dat is zoiets als trekken aan een dood paard. Zonder motivatie is dit niet alleen het eerste maar tevens het laatste gesprek. Gebrek aan eigen motivatie zie ik bij werknemers die door hun baas gestuurd worden: zij moeten! Dat heeft geen zin, is jammer van de tijd, de kosten en het onderlinge vertrouwen.

Commitment

Bovenstaand verhaal sluit naadloos aan bij een bericht dat ik deze week in een inspirerende groepsapp las. In deze groep worden mensen geprikkeld om uitdagende resultaten te halen, met als doel dat ze verder reiken en zich ontwikkelen. Als ze de resultaten halen, worden zij beloond met leuke gadgets. Het bericht: Het gaat niet zozeer om de gadgets, als wel om het commitment dat je voor jezelf maakt. Daardoor groei je en maak je de wereld een stukje beter. (met dank aan Ingrid).

Moeten is dwang

Je herkent het vast wel? Als je ergens hart voor hebt, iets vol vuur doet, lijkt alles vanzelf te gaan en krijg je moeiteloos resultaat. In zijn verhaal hoorde ik het woord moeten echter net iets te vaak om zijn eigen motivatie te voelen. “Moeten is dwang” zei mijn oma altijd. ‘Moeten’ en ‘commitment’ staan haaks op elkaar. Commitment gaat over een sterke betrokkenheid bij iets of iemand, commitment gaat over toewijding. Daardoor lijken problemen minder groot, er zijn meer oplossingen voorhanden en de bereidheid om lastige zaken aan te pakken is groot want het doel is duidelijk en motiverend.

Focus

Gelukkig kwam het bericht uit de groepsapp bij hem binnen. Uit zijn houding en stem klonk de motivatie door toen hij zei: “Ik heb het thuis te lang laten sloffen, ik wil mijn ontspannen gezinsleven weer terug, ik begin bij mijzelf.” Hij had zijn doel helder, hij had nieuwe focus. Toepasselijk is de uitspraak die ik ooit hoorde: Als je focust op je barrières, valt je doel weg maar als je focust op je doel, vallen barrières weg. Laat die maar eens bezinken. Wat doet dat met jou?

Waar ligt jouw focus?

Wat doe jij? Focus jij je op je doel? En voel je het commitment? Of focus je je op de barrières en word je moe van alle inspanningen en tegenslag? Wil je leren om je op je doel te focussen en commitment te voelen? Zodat je je ontwikkelt en rust en ontspanning voelt? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.