MAKE YOUR DAY

“Hoe was het vandaag op school?” vraag ik aan mijn (toen) 9-jarige dochter. Ze zit in groep vijf. “Superleuk,” reageert ze enthousiast. Ik schrik van haar reactie. Ze heeft geen hekel aan school maar zoveel enthousiasme ken ik niet van haar. Dus vraag ik hoe het komt dat het vandaag zo leuk was. “Jonas was ziek,” zegt ze opgetogen. Oeps, die komt binnen. Alle alarmbellen beginnen te rinkelen. Als zij een superdag heeft omdat een ander kind niet op school is, is er iets aan de hand.

Geïntimideerd

Ze vertelt dat Jonas de ene keer een duw tegen haar arm geeft als ze aan het schrijven is, met een dikke streep door haar werk als gevolg. Een andere keer trapt hij tegen haar tafelpoot en regelmatig trekt hij even venijnig aan haar paardenstaart. Ze voelt zich geïntimideerd door zijn gedrag maar durft er niets van te zeggen tegen de juf. Dat heeft ze al eerder gedaan en toen moest ze het met Jonas op de gang uitpraten. Dat had duidelijk niet geholpen. Ze is bang voor Jonas, voor zijn onvoorspelbare gedrag. Maar vandaag is hij er niet en is ze blij.

Innerlijke kracht

We bespreken wat ze zelf kan doen om het op te lossen. Het heeft geen zin als ik alle hobbels voor haar wegneem, dan voelt ze nooit haar eigen kracht. En ik ben ervan overtuigd dat iedereen innerlijke kracht bezit. Ik stel voor dat ze iets doet waar Jonas niet op rekent, iets wat hij niet van haar verwacht. Ze reageert aarzelend: “als ik zijn etui van tafel veeg of met mijn hand op zijn tafel sla en zeg dat hij moet stoppen, wordt de juffrouw boos.” Aha, hier zit haar angst. Ze is bang dat ze teruggefloten wordt.

Doe maar

Natuurlijk ga ik met de juf praten. Zij weet ervan maar vindt geen gehoor bij de ouders van Jonas. “Dat doet ons kind niet,” menen zij. Maar gelukkig vindt de juf het geen probleem als mijn dochter iets doet om haar grenzen aan te geven en ze zegt op samenzweerderige toon: “Doe maar, ik kijk wel een keer de andere kant op, hoor.”

Grens trekken

Mijn dochter is er klaar voor, ze zal Jonas verbaasd doen staan. Ze zal hem duidelijk maken dat zijn gedrag niet akkoord is en ze voelt zich gesteund door mij en door de juf. Twee dagen later komt ze vrolijk lachend uit school en zegt verbaasd “Jonas doet niets meer.” Wat zij niet beseft, is dat haar houding op een subtiele manier veranderd is doordat ze zich gesteund voelt. Dat maakt haar sterk en geeft haar zelfvertrouwen. Haar uitstraling is krachtig en zelfverzekerd geworden. Jonas pakt de veranderde non-verbale communicatie feilloos op het sarren is gestopt. Soms is het er maar weinig nodig voor een positieve verandering.

Innerlijke kracht ontwikkelen?

Wil jij leren om je innerlijke kracht te ontwikkelen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.