Mannelijke communicatie versus vrouwelijke communicatie

Ze kent hem al een poosje en de roze wolk trekt langzaam op. Ze zegt: “hij is heel lief, hoor maar soms lijkt het wel alsof we elkaar niet begrijpen. Dan vraag ik hem vriendelijk of hij de lamp in de badkamer kan vervangen maar een week later is dat nog niet gebeurd. Als ik hem erop aanspreek, zegt hij dat ik dat nooit gevraagd heb. Terwijl ik zeker weet dat ik dat wel gedaan heb.”

Vrouwelijke communicatie

Zij communiceert op een vrouwelijke manier: met veel woorden, soms van de hak op de tak en niet concreet. Haar vraag “kun jij de lamp in de badkamer vervangen?” verstaat hij als een vraag naar zijn expertise. Natuurlijk kan hij een lamp vervangen. Hij hoort hier geen verzoek in om het kapotte peertje te vervangen. Als ze vraagt: “wil je vanavond de lamp in de badkamer vervangen?” is de kans groot dat ‘s avonds het licht in de badkamer weer werkt. “Wil je….?” is immers een verzoek en daar voldoet hij graag aan.

Verwarring

Om dit soort onbenulligheden, ontstaat soms verwarring in de communicatie tussen mannen en vrouwen. Haar vrouwenbrein werkt nu eenmaal anders dan zijn mannenbrein. Herken je dat? Mannen praten minder dan vrouwen. Het brein van mannen is niet ingericht op veel praten, wat het soms moeilijk maakt voor hem om de juiste woorden te vinden. Vroeger, als jager, was zijn taak immers de voedselvoorziening en tijdens de jacht is het niet handig om te praten want dan slaat de prooi op de vlucht. Een ander verschil is dat een man maar één ding tegelijk kan. Hij praat óf hij doet iets anders.

Overdenken

Mannen praten in hun hoofd, staren peinzend in de verte en overdenken problemen. Pas als ze de oplossing hebben, beginnen ze te praten. In de communicatie tussen mannen onderling werkt dat prima; een man vindt het niet erg als er een stilte valt. In de communicatie met vrouwen echter, wordt een stilte soms ongemakkelijk. Een vrouw vraagt bij een lange stilte of hij chagrijnig is.

Praatgraag

Vrouwen daarentegen praten graag en veel. Evolutionair gezien was dat noodzakelijk. Zij zat samen met de andere vrouwen van de stam bij de grot en hield de kinderen in de gaten. Praten was een vorm van sociaal gedrag, waarmee ze goede relaties onderhield. Spraak zit bij vrouwen op specifieke locaties in haar brein. Dit betekent dat een vrouw gewoon van praten houdt. Door middel van praten ordent ze haar gedachten en lost ze problemen op. Een vrouw kan bovendien praten én gelijktijdig luisteren naar een ander gesprek, iets wat mannen niet kunnen.

Goed verstaander

Vrouwen communiceren indirect, de vraag hangt in de lucht. Een goed verstaander pikt de boodschap op. Maar mannen beschikken niet over die vaardigheid. Zij hebben een concreet verzoek nodig, zoals in het voorbeeld van de lamp. Als een vrouw zegt ‘wat groeit het gras toch hard met dit weer’ bedoelt ze eigenlijk te zeggen ‘wil jij het gras maaien?’ Maar die boodschap hoort een man niet. Als zij gepikeerd zegt ‘je snapt het niet,’ kan hij alleen maar bevestigend knikken. Hij snapt er geen snars van. Waarom vraagt ze niet gewoon of hij het gras wil maaien?

4 aandachtspunten

”Dus als ik het goed begrijp, zijn er 4 aandachtspunten in de communicatie met mijn partner?” Ze somt op:

  • Houd het eenvoudig: hij is niet dom maar kan maar over één ding tegelijk nadenken en raakt het spoor bijster als je al pratend je gedachten ordent
  • Dring niet aan met vragen als ‘wat is er aan de hand?’ maar gun hem de tijd om het eerst zelf te overdenken
  • Doe een concreet verzoek: om een handeling (gras maaien), een oplossing of gewoon even luisteren
  • Onderbreek hem niet want dan verstoor je zijn denkproces

Hoe communiceer jij?

Heb je wel eens spraakverwarring met je partner? Kun je tips voor betere communicatie gebruiken? Ik help je graag. Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je alvast praktische tips voor rust en ontspanning? Download dan mijn gratis e-book.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.