Monddood

Ze kwam binnen met een mondkapje op. Ik was enigszins verbaasd: in de praktijk is ruimte genoeg om afstand te houden. Maar ja, het is natuurlijk haar goed recht om een mondkapje te dragen. Het huidige straatbeeld wordt tegenwoordig beheerst door mondkapjes. Ooit vonden we dat ‘Aziatische toestanden’. Maar inmiddels zijn we er in Nederland ook helemaal aan gewend. Mondkapjes in alle kleuren en ontwerpen.

Monddood

Ze ging zitten. Of eigenlijk liet ze zich in de stoel ploffen, blij dat ze het tot zover had gered. “Ik draag dit mondkapje omdat ik het gevoel heb dat ik volledig monddood gemaakt ben,” begon ze. “Zowel thuis als op mijn werk voel ik mij vaak een roepende in de woestijn. Ik heb het gevoel dat ik achter de zaken aan loop, niemand luistert naar me. Vroeger had ik het hoogste woord, had ik een mening en durfde ik die ook te ventileren, maar tegenwoordig….”, eindigde ze veelbetekenend. “Dit mondkapje geeft precies weer hoe ik mij voel: monddood en ik krijg letterlijk geen lucht. In het dagelijks leven krijg ik figuurlijk geen lucht om mijzelf te zijn: ik voel mij niet gehoord en niet serieus genomen.”

Oude pijn

“Doe eerst je mondkapje maar eens af,” zei ik lachend, “geef jezelf de ruimte om je hart te luchten.” Ze trok het mondkapje af. Ik zag een vermoeide vrouw met een teleurgestelde blik in haar ogen: teleurgesteld in zichzelf en in haar leven. Vervolgens gooide ze alle ellende eruit, niet meer gehinderd door haar mondkapje. En ik luisterde. Dat was voor haar een nieuwe ervaring. Het luchtte haar op.

Achteraf voelde ze zich een beetje schuldig dat ze zo geklaagd had, er waren tenslotte ook veel goede momenten in haar leven? Ze besefte nu dat er onder het niet gehoord worden een ander probleem lag. Oude pijn, die ze jarenlang vakkundig had weggestopt maar die zich nu niet meer liet negeren. Samen zijn we hiermee aan de slag gegaan, het ging niet altijd vanzelf maar de koers was duidelijk.

Hoe was het vroeger?

Niet gehoord worden en niet serieus genomen worden, is een veelvoorkomende klacht. Hoe komt het toch dat sommige mensen wel serieus genomen worden en anderen niet? Ga eens na hoe dat vroeger was. Vroeg in je leven ontstaan patronen die je meeneemt naar je volwassen leven. Werd er als kind naar je geluisterd en werd je serieus genomen? Wat gebeurde er als je je ouders tegensprak? Was daar ruimte voor of werd je dan de mond gesnoerd? En, ook niet onbelangrijk, neem je jezelf serieus en hoor je jezelf? Of negeer je je eigen behoeften en pas je je aan?

Voor de goede orde

Even voor de goede orde: Ik hoop dat je de strekking van het verhaal op de juiste manier verstaat? Lees dit blog alsjeblieft niet als een oproep om geen mondkapje te dragen.

Wat wil jij met je mondkapje?

Wil jij van je figuurlijke mondkapje af? En leren om je uit te spreken en serieus genomen te worden? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.