Multitasking

Plof!! Het is zaterdagavond 22.00 uur, de telefoon glijdt uit mijn hand en valt met een doffe klap op de grond. Ik ben in gesprek met Jantien. Althans, totdat de telefoon op de grond valt. Heel even denk ik dat mijn telefoon deze klap overleefd heeft: aan de andere kant van de lijn hoor ik Jantien nog steeds. Maar helaas….Na het beëindigen van het gesprek zie ik de meest fantastische kleuren in allerlei patronen op het scherm verschijnen. Een prachtig schouwspel van kleuren dat eindigt in een zwart scherm. En zwart blijft het. Niets meer mee te beginnen. Stress! Wat moeten we tegenwoordig nog zonder telefoon? Een telefoon is een kantoor geworden: contactgegevens, notities, apps en natuurlijk Google. Alles weg!

Multitasking

Al lopende in huis ben ik aan het bellen. Je kent het vast wel: multitasking. Lekker efficiënt, toch? Een typisch vrouwelijke eigenschap. Mannen snappen beter dat ons brein niet ingesteld is op multitasking. Vrouwen daarentegen, proberen dagelijks het tegendeel te bewijzen. Ik maak me er regelmatig schuldig aan terwijl ik inmiddels wel weet dat multitasking niet werkt (aan het einde van dit blog een leuke test over multitasking).

Focus

Oorspronkelijk (en dan heb ik het over héél lang geleden) was het de taak van de vrouw om de kinderen op te voeden en te beschermen tegen gevaar. Ze was gewend haar aandacht verschillende kanten op te richten zodat het kroost in de buurt van de hut en het kampvuur bleef. Dan waren ze veilig tegen wolven en andere gevaren. Vrouwen zijn nog steeds geneigd om hun aandacht te spreiden. De man had de taak om voor voedsel te zorgen. Hij ging op jacht en richtte zijn aandacht op zijn prooi. Hij liet zich niet afleiden want zonder focus op de prooi was er geen avondeten, had het gezin geen eten en gingen ze dood. Daarom richten mannen hun aandacht nog steeds op één taak tegelijk.

Tijd dubbel gebruiken

Denk jij dat multitasking de efficiëntie ten goede komt? Eten koken en tegelijkertijd iemand bellen? Autorijden en ondertussen je make-up aanbrengen? Met een half oor een vergadering volgen en tegelijk een boodschappenlijst maken? Het klinkt aantrekkelijk: tijd dubbel gebruiken zodat je tijd over houdt voor leuke dingen. Werkt dat echt zo? Waarom doen mannen dat dan  niet (of althans veel minder)? Omdat ze niet kunnen multitasken of omdat ze beseffen dat multitasking niet werkt? Interessante vraag! Doe de test en bepaal zelf of multitasking (voor jou) werkt.

Werkt multitasking voor jou? Doe de test!

Pak pen en papier, pak de timer op je telefoon erbij (ja, ja weer die telefoon…).

Oefening 1: Start de timer en schrijf op Multitasking werkt niet. Vervolgens zet je onder de M een 1, onder de U een 2, onder de L een 3 etc. etc. tot aan het getal 21 onder de T. Hoe lang doe je erover?

Oefening 2: Zet dan nog een keer de timer aan. Schrijf de M op en zet er een 1 onder, schrijf de U op en zet er een 2 onder, schrijf de L op en zet er een 3 onder etc. tot aan de T met het getal 21 eronder.

Het gaat er niet om dat je alles zo snel mogelijk doet maar het gaat erom om te kijken of je voor de ene oefening meer tijd nodig hebt dan voor de andere oefening. Zit er verschil in?

Conclusie multitasking

Waarschijnlijk doe je de eerste oefening (veel) sneller. Hoe komt dat? Dat is omdat je bij de eerste oefening één taak tegelijk doet: eerst is je brein bezig met alle letters, daarna met alle cijfers. Bij de tweede oefening dwing je je brein om twee taken tegelijk te doen: letters en cijfers. Daar is je brein niet op berekend. Je raakt eerder in de war en maakt sneller fouten. De conclusie is dan ook: multitasking werkt niet!

Wat roep dit blog in je op? Tot welk besef kom je? Laat je het me weten?

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan op www.jolandamocking.nl zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.