Narcist

“Ik heb alle lijstjes op internet ingevuld en elke keer blijkt: hij is een narcist! ”Ze heeft het over haar man met wie ze in scheiding ligt. Ze somt op dat hij veel aandacht vraagt, zichzelf geweldig vindt, geen kritiek verdraagt en graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zij heeft zich aan hem aangepast en is zichzelf kwijtgeraakt: het draait alleen om hem. Ze snapt niet dat ze zoveel van hem heeft geaccepteerd.

Tegengestelde polen

“Waarom ben ik ooit op hem gevallen?” vraagt ze zich verbaasd af. “Ik snap er niks van, ik heb inmiddels een hekel aan die man.” Ze kan niet begrijpen dat ze hem ooit aantrekkelijk vond. Was ze dan ziende blind? Waarom zij op hem gevallen is, snap ik wel. Hij ziet er goed uit, is charismatisch en verbaal sterk. Hij straalt kracht en zelfvertrouwen uit. Zij is juist onzeker. Zoals zo vaak, trekken tegengestelde polen elkaar aan. Zij voelde zich veilig bij hem. Door zijn zelfvertrouwen voelde zij zich minder onzeker. Onzekerheid is hem vreemd. Toch niet raar dat zij op hem gevallen is? Maar vaak is de eigenschap die je aanvankelijk zo aantrekkelijk vindt, een eigenschap die je later tegen gaat staan. En zijn overmatige zelfverzekerdheid komt haar inmiddels de keel uit.

Wegcijferen

Zij heeft haar huwelijkspartner niet kunnen kiezen, dat hebben haar ouders gedaan. Inmiddels woont ze 15 jaar in Nederland en is ze volledig ingeburgerd. Zij werkt, wil zich ontplooien en een opleiding volgen. Zij is sociaal, bescheiden en empathisch, alles wat hij niet is. Maar ze voelt de onzichtbare draadjes van haar opvoeding die aan haar trekken. Hierdoor is ze gewend zich aan te passen en zichzelf weg te cijferen voor haar man en kinderen. Een narcist voelt zich daar natuurlijk prima bij!

Hoofd-hart dilemma

Die draadjes knipt ze niet zomaar door. Ze staat voor een dilemma. Met haar hoofd weet ze al langer dat het zo niet langer gaat. Maar in haar hart voelt ze nog de overtuiging van haar opvoeding dat ze zich als vrouw moet aanpassen aan een man. Voor zichzelf staan en ruimte innemen lukken haar (nog) niet. Dat wil ze graag leren want het voelt alsof hij nog aan haar ‘trekt.’ Inwendig houdt ze nog steeds rekening met hem.

Na een half jaar

Inmiddels zijn we een half jaar verder en voelt ze dat ze langzaam maar zeker de draadjes doorknipt. Hij voelt dat ook en merkt dat hij grip op haar verliest. Hij kan haar niet meer raken op haar zwakke punt: de overtuiging dat hij belangrijker is dan zij. Dat gelooft ze niet meer. Ze voelt zich gelijkwaardig en dat straalt ze uit. Ze voelt zich veel beter.

Hoeveel ruimte heb jij?

Durf jij ruimte in te nemen? Hoe staat het met jouw zelfbewustzijn? Heb jij te maken met narcisme? Het lijkt wel steeds vaker voor te komen. Ik help je er graag bij. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.