Nee zeggen – hoe doe je dat?

“Wat is nee zeggen toch moeilijk”, verzuchtte ze. Ze was niet anders gewend dan op alles ja te zeggen: op elk verzoek om hulp, tijd, aandacht, verzorging etc. Ze stond er niet eens bij stil dat nee ook een optie was. Tot voor kort dan.

Omdat ze doodmoe was, zich niet gehoord voelde en veel piekerde, was ze bij mij in de praktijk gekomen. Daar werd al snel duidelijk dat nee zeggen een grote uitdaging voor haar was en een belangrijk punt in de begeleiding.

Dat kun je toch niet maken?

Hoe komt het dat nee zeggen zo moeilijk is? Daar zijn allerlei redenen voor. Vaak is dat uit liefde voor de ander: ‘maar ik weet dat hij het goed bedoelt dus daarom doe ik het toch maar’. Of uit respect, verantwoordelijkheidsgevoel of soms ‘omdat je het toch niet kunt maken om nee te zeggen?’ Angst voor afwijzing is ook een veel voorkomende reden. Wat als de ander je niet meer aardig vindt als je nee zegt?

Twee kanten van de medaille

Zoals dag bij nacht hoort, zwart bij wit en zon bij maan, zo hoort nee bij ja. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Als iemand je een verzoek doet, mag je zowel ja als nee antwoorden.

Rijst de vraag natuurlijk ‘hoe dan?’ Nou, dat is eenvoudig. Waar het om gaat is rust in je hoofd en rust in je lijf. Vanuit rust kun je beter communiceren en je boodschap geloofwaardiger overbrengen.

Hoe doe je dat dan?

  • Zorg dat je op twee benen staat, dus niet leunend op één been. Als je zit; sla je benen dan niet over elkaar maar zet je voeten op de grond. Dat voelt steviger.
  • Wees je bewust van je ademhaling: voorkom dat deze hoog gaat zitten en dat je keel dichtgeknepen aanvoelt. Als je je aandacht richt op je voeten, zakt je ademhaling vanzelf.
  • Je hoeft je niet uitgebreid te verontschuldigen voor het nee zeggen. Probeer te voelen dat je door nee te zeggen, voor jezelf zorgt. (nee zegen is geen afwijzing van de persoon  maar een nee tegen de vraag). Lief zijn voor jezelf geeft ruimte in je hoofd.
  • Leg het stemmetje op je schouder het zwijgen op en zeg rustig en bondig ‘nee, dank je’ of ‘sorry, het komt me niet uit’. Een oeverloze woordenbrij schept alleen maar onduidelijkheid en ontkracht je nee.

Duidelijk en respectvol

De eerste keer kan het mogelijk onwennig zijn want je bent het tenslotte niet gewend om nee te zeggen, maar je zult zien dat de ander je nee accepteert als je rustig, duidelijk, respectvol en bondig je boodschap overbrengt. Naarmate je meer geoefend hebt, krijg je meer zelfvertrouwen en verlopen bovenstaande stappen automatisch. Je hoeft er niet meer over na te denken. Je hebt het onder de knie!

Als je op een vriendelijke manier nee kunt zeggen, creëer je ruimte voor jezelf zonder dat je een ander tekort doet. Hoe is het jou vergaan? Heb je lekker geoefend? Wil je het hieronder met me delen?

Vond je het nog lastig en wil je het leren? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een gratis telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. 

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.