No pain, no gain!

‘s Morgens zet ik vroeg de televisie aan: de Olympische Spelen zijn in volle gang. Wat doet Nederland het goed. De medaillewinst kwam langzaam op gang maar nu zijn de Nederlandse sporters goed op dreef. Of het nu gaat om Nick Kimmann die met zijn geblesseerde knie goud heeft gewonnen met zijn BMX, de judoka Sanne van Dijke die een persoonlijk zwaar jaar achter de rug heeft en toch de bronzen plak heeft gepakt of Arno Kamminga die tweemaal een zilveren medaille heeft gehaald. En wat te denken van atlete Sifan Hassan? Ze zet hoog in met als doel het halen van maar liefst drie medailles. Ze hebben allemaal een duidelijke focus. Al jaren trainen ze voor dat ene doel: een medaille winnen op de Olympische Spelen. Denk je dat het vanzelf gaat? Nee hoor, ze moeten er veel voor doen en veel voor laten. Maar dat doen ze graag omdat hun focus zo helder is.

Focus

Hierover praat ik met een cliënt. “Focus? Wat is dat? Focus is mij onbekend,” zegt ze met een meewarige glimlach, “ik doe het liefst drie dingen tegelijk, ik ben druk in mijn hoofd. Soms ben ik jaloers op mijn vriendin die zo gestructureerd en gedisciplineerd is.” Eigenlijk vindt ze dat ook wel saai, bekent ze. Al zou iets meer van die eigenschappen haar wel welkom zijn. “Op tijd komen is ‘een dingetje’ al maak ik dat wel weer goed door langer door te werken,” gaat ze verder. “Maar daardoor ben ik wel later met boodschappen doen en eten we later. Waardoor de avond vanzelf iets korter wordt,” eindigt ze vermoeid. In haar stem hoor ik hoeveel energie het dagelijkse leven haar kost.  Ze loopt achter de feiten aan. Of ik haar kan helpen om hier verandering in te brengen?

Humor en luchtigheid

Ze vertelt het op haar eigen, humoristische manier: lachend en druk gebarend. Maar de tranen zitten hoog. Het is duidelijk dat ze last heeft van haar eigen gedrag. Er gaat regelmatig iets mis. Dat is sneu, het doet haar zelfbeeld en eigenwaarde geen goed. Dus gaan we aan de slag met een plan om stap voor stap meer structuur aan te brengen in haar leven, met behoud van haar humor en luchtigheid. Want die zijn kenmerkend voor haar. Ze hoeft immers geen kopie van haar vriendin te worden?

Olympische Spelen

Wat is haar doel? Wat heeft ze nodig om rust en overzicht te houden? Wat is noodzakelijk en wat mag ze loslaten? Welke mate van structuur wil ze in haar leven? Kan ze al voelen hoe het is als ze haar doel gehaald heeft? Gemotiveerd gaat ze aan de slag. Ze heeft weer een doel. Het woord focus krijgt betekenis. Ze heeft een plan voor haar eigen Olympische Spelen.

No pain, no gain

Veranderen gaat niet vanzelf en doet soms pijn. Maar achteraf ben je er blij mee. De overwinning op jezelf is de pijn waard. Dat vertellen Olympische atleten ook: hun benen voelen als lood, de pijn van de verzuring is heftig maar toch lopen ze er doorheen. No pain, no gain luidt de uitdrukking. Na de pijn komt de euforie, de opluchting en het genieten. Vraag dat maar aan Sifan Hassan, die ondanks de pijn van een blessure, twee gouden en een bronzen plak heeft gehaald.  

Goud!

Zo gaat het ook met mijn cliënt. Ze heeft haar dips maar voelt zich door mij gesteund waardoor ze de kracht heeft om door te gaan. En ze heeft haar euforische momenten waarop alles vanzelf gaat. Ze heeft een duidelijke focus: ze weet wat ze wil en ze weet wat het haar oplevert. Dat maakt alle inspanningen de moeite waard. Ze gaat voor goud!

Ga jij voor goud?

Ga de confrontatie met jezelf aan, toe maar, het zal je winst opleveren in termen van rust, ontspanning en genieten. Gun jezelf vrijheid. Je zal trots zijn op jezelf en blij dat je de sprong gewaagd hebt. Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.