Onkruid

Het is lekker weer; er schijnt een bescheiden zonnetje en gelukkig is het droog. Het is zaterdag en ik kijk uit op een tuin die vol staat met onkruid. Dat vraagt om actie. Dus pak ik schoffel, handschoenen en een emmer en ga aan de slag. Een paar uur later kijk ik tevreden naar mijn tuin. Het ziet er weer fraai uit.

Hardnekkig

Ik verbaas me elke keer weer over de (overlevings)kracht en de hardnekkigheid van onkruid. Probeer een vaste plant maar eens goed door de seizoenen te loodsen, dat kost de nodige moeite. Een roos moet ingepakt worden tegen de vorst, veel planten kunnen slecht tegen felle zon en zonder mest en kalk verandert een grasveld in een mosveld, om nog maar niet te spreken over water geven in de zomer. Nee, dan onkruid: je hoeft er niets voor te doen, het groeit altijd! Felle zon? Geen probleem. Geen mest of kalk? Onkruid maalt er niet om. Te weinig water? Onkruid slaat zich er moeiteloos doorheen. Het tiert welig, ondanks de omstandigheden.

Stemmetje op je schouder

Wat dat betreft is onkruid vergelijkbaar met negatieve gedachten. Je kent het vast wel, dat stemmetje op je schouder dat je allerlei negatieve gedachten influistert: ‘Denk je nou echt dat JIJ dat kunt?’ of ‘Waarom zou JIJ die leuke baan krijgen?’ of ‘Jij bent te dik, niet leuk, niet slim genoeg’ en ga zo maar door. Gedachten die alles behalve behulpzaam zijn voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Onkruid versus negatieve gedachten

Maar zeg eens eerlijk: leg je dat stemmetje het zwijgen op? Of is het net zo hardnekkig als onkruid? Kun je het niet uitroeien? Luister je er stiekem toch naar, hoewel het allemaal negatief is en het je niet verder brengt? Als je geen actie onderneemt, vinden die negatieve gedachten en overtuigen over jezelf een dankbare voedingsbodem, tieren ze welig en ga je steeds minder positief over jezelf denken. Met als gevolg dat je je gedrag erop afstemt: je wordt onzeker, vindt het lastig om voor jezelf te staan en jezelf stem te geven.

Uitroeien

Roei die negatieve gedachten over jezelf maar met wortel en tak uit, net zoals je doet met onkruid. Als je erover blijft malen, worden je negatieve gedachten steeds groter en – net als onkruid – steeds lastiger uit te roeien. Ze gaan een eigen leven leiden. En geloof me, die leiden je niet de goede kant op.

Neem onderstaande spreuk, die ik ooit las in het tijdschrift Happinez, maar eens in je op:

Geef je gedachten eens een dagje vrij.

Dan komen ze al spoedig op gedachten die jij van je gedachten niet verwachtte,

omdat ze niet meer denken zoals jij.

Dagje vrij

Wil jij je gedachten eens een dagje vrij geven? Op welke positieve gedachten over jezelf  kom je dan zodat je meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld krijgt? Waardoor je ontspannen kunt genieten van de leuke dingen in het leven? Wil je dat?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.