Op glad ijs

Op deze ijskoude februariochtend is het gezellig druk op plassen en vijvers. Dit weekend nog even de kans pakken om te schaatsen. Daarna treedt de dooi in. En wie weet hoe lang het dan weer duurt voordat we kunnen schaatsen? Grappig om te zien is hoe groot het verschil is in schaatsvaardigheden: grote talenten, mensen die redelijk schaatsen en mensen die het schaatsen nog moeten leren. Allemaal hebben ze plezier en daar gaat het om!

Glad ijs

Mensen begeven zich letterlijk en figuurlijk op glad ijs. De letterlijke variant zien we in de vorm van dik ingepakte mensen met rode wangen van de kou en glinsterende ogen van de pret. De figuurlijke variant is minder zichtbaar. Terwijl de één het vallen en opstaan voor lief neemt omdat hij nu eenmaal wil leren schaatsen, haakt de ander na enkele mislukte pogingen af. Hij denkt dat hij het nooit zal leren en schaamt zich voor zijn gepruts. Jammer hoor, want wat je ook doet: er zal altijd iemand zijn die beter, sneller, handiger, slimmer of wat dan ook zal zijn. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over schaatsen maar over allerlei nieuwe, onbekende dingen. Maar laat je alsjeblieft niet tegenhouden.

Zone van naaste ontwikkeling

Nieuwe uitdagingen verbreden je horizon, maken je creatiever, je leert nieuwe mensen kennen, maar bovenal leer je veel over jezelf. Je leert bijvoorbeeld wat je, met een beetje hulp, zelf kunt doen. Dat is de ‘zone van de naaste ontwikkeling’. Die zone ligt net buiten je bereik maar dichtbij genoeg om met een beetje hulp, de uitdaging aan te gaan en een succeservaring te hebben. Goed voor je zelfvertrouwen! Waarom zou je jezelf die kans ontnemen en nieuwe, uitdagende situaties vermijden?

Perfectionisten

In mijn praktijk zie ik veel perfectionistische mensen. Ze hebben graag controle, houden niet zo van onverwachte dingen (want ja, geen controle, hè?) en wekken graag een goeie indruk. Hun kleding is vaak ook perfect: kleur, materiaal en snit kloppen gewoon. Herken je jezelf in deze beschrijving? Of is het ver-van-je bed?

Controleverlies

In de perfectionist zit een stuk zelf-afwijzing. Door een vroegere, negatieve ervaring is de overtuiging ontstaan: ‘ik ben niet goed genoeg’ en hebben ze zichzelf afgewezen, gevolgd door de beslissing: ‘dit nooit meer!’ Ze willen de controle niet meer verliezen en willen alles strak plannen. Ze zijn bereid om daar veel tijd en energie in te stoppen. Dat gaat lang goed maar op een bepaald moment krijg je er last van. Het lijntje laten vieren is wat je dan mag leren zodat je rustig en ontspannen kunt genieten van leuke dingen en toch het leven in de hand hebt.

Soepel en ontspannen

Kijk maar naar schaatsers: degenen die krampachtig hun best doen om niet te vallen, vallen het vaakst. Hun gespannen houding werkt hen tegen. De beste schaatsers schaatsen soepel en ontspannen, hebben overzicht en leveren de beste prestaties. Zij hebben zelfvertrouwen en vinden zichzelf goed (genoeg).

Wil jij dat ook?

Wil jij ook soepel en ontspannen genieten van de leuke dingen in het leven? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl , dan maken we een afspraak voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek waarin ik je enkele waardevolle tips geef die je direct kunt toepassen.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.