Plussen en minnen

“Het gaat goed,” zegt ze lachend. In deze korte zin zitten twee patronen die haar typeren: het gaat altijd goed, althans dat zegt ze en ze lacht. Ze lacht als ze blij is maar ze lacht ook als ze boos of verdrietig is. Het is de rol die ze aangenomen heeft om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Lang geleden heeft ze geleerd dat ze maar beter kan lachen en zeggen dat alles goed gaat. Dan heeft niemand last van haar. Toen hielp deze strategie haar. Inmiddels werkt deze houding haar tegen. Daarom heeft ze hulp gezocht en zit ze bij mij aan tafel: een vriendelijke, gezellige vrouw die leuk gekleed en goedgehumeurd is.

Off day

Want ja, zeg nu zelf, gaat het bij jou altijd goed? Nee toch? We hebben allemaal wel eens een off day of een dag geen-zin-in-mensen-om-ons-heen of…., noem maar op. Je kunt vast wel iets verzinnen wat je op de stippellijn kunt invullen. Niets menselijks is ons vreemd en hetzelfde geldt voor haar. Op mijn vraag wat de reden is dat ze vandaag naar mij toegekomen is – als alles goed gaat – kijkt ze mij verbaasd aan.

Niet altijd gezellig

“Natuurlijk gaat het niet altijd goed,” begint ze, maar daar ga ik jou toch niet mee vervelen? Dan vind je me vast een zeur.” Om die opmerking moet ik dan weer lachen want natuurlijk kan ze tegen me vertellen hoe ze zich voelt. “Anderen wil ik er niet mee lastigvallen, maar thuis ben ik echt niet altijd gezellig, hoor,” biecht ze me op. Dat verbaast me niet. Niemand is áltijd blij, áltijd boos of áltijd chagrijnig. Zij dus ook niet.

Rijtjes

We maken rijtjes van voor- en nadelen van ‘altijd vrolijk zijn’. Met stip bovenaan het nadelenrijtje staat dat het haar enorm veel energie kost. Ze wordt er doodmoe van. Begrijpelijk want ze heeft een masker op en is zichzelf niet meer. Eén van de voordelen van ‘altijd vrolijk zijn’ is dat mensen graag met haar omgaan en dat vindt ze fijn, het geeft haar het gevoel dat ze meetelt. Ze is bang dat kwijt te raken als ze openlijk boos of verdrietig is. Als ik haar vraag of zij mensen links laat liggen als ze verdrietig zijn, reageert ze verontwaardigd en zegt “nee, natuurlijk niet. Dan heb ik juist een luisterend oor voor hen.” “Wat maakt dat je denkt dat anderen dat niet bij jou zouden doen?” vraag ik haar. Het wordt stil, ik zie haar denken. Hier heeft zo snel geen antwoord op.

Zijn wie ze is

Ze wil zo graag zichzelf zijn, ontspannen leven en geaccepteerd worden door mensen die belangrijk voor haar zijn. En dus werken we eraan dat ze het beeld van zichzelf leert te accepteren: niet het perfecte plaatje maar het menselijke plaatje met de menselijke imperfecties die haar diepgang geven en mooi maken. Ze is goed zoals ze is, met al haar plussen en minnen.

Wil jij dat ook?

Wil jij leren om je jezelf te accepteren met al je plussen en minnen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vraag mijn gratis e-book  aan en voel je vandaag al beter. Je krijgt dan de nieuwe blogs automatisch in je mailbox.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.