Rode kater

Wat me deze week het meest heeft beziggehouden, is Jamie, onze rode kater die drie maanden geleden het asiel heeft ingeruild voor ons huis. Helaas zien we hem zelden: negen weken lang heeft hij zich verstopt op een stoel of achter de wasmachine. Hij durft ons niet te vertrouwen. Aaien? Echt niet. Blazen en slaan zijn het antwoord. Hij gaat de verbinding met ons (nog) niet aan. Geen haar op zijn vacht die daaraan denkt. Angst houdt hem tegen. Tja, wat heeft een asielkat meegemaakt? Dat weet je niet, hè? Hij is in ieder geval bang voor handen. Nou, dan heb ik wel een idee.

Angst

Eerst was het alleen de angst die hem tegenhield maar later kwam daar nog pijn bij. Zijn oog zag er raar uit. ’Glaucoom,’ luidde de diagnose. Het oog moest er uit. Kap om. Arme Jamie (op de foto zie je hem nog met twee ogen). Maar gelukkig herstelde hij snel. Hij liet zich zowaar aaien, dat was een mooie stap voorwaarts en het begin van vertrouwen. En met zo’n grote kap, lukt verstoppen achter de wasmachine niet meer.

Opengekrabd

Gisteren mocht de kap eraf. Maar al na tien minuten, staarde ik naar een bebloede kop. Hij had de wond opengekrabd; vers rood bloed op zijn rode vacht. Ik zal je de details besparen maar ik kan wel zeggen dat er een dierenarts nodig was. Inmiddels is de rust gelukkig teruggekeerd en zit de kap weer om. De wond is verzorgd, zalf en pijnstilling staan klaar.

Hechtingsfiguur

Waar gaat dit verhaal over Jamie eigenlijk over? Dieren vertonen veel overeenkomsten met mensen. Net als katten hebben kinderen iemand nodig die ze kunnen vertrouwen en die hen door spannende situaties leidt, een hechtingsfiguur die hen helpt om te reguleren als het (te) spannend wordt. Doorgaans zijn dat je ouders. Dan groei je op tot een stabiel kind dat zich kan verbinden met anderen, dat zelfvertrouwen heeft en een positief zelfbeeld ontwikkelt. Je onderhoudt prettige relaties en gedijt goed.

Geen steun

Maar wat nou, als je vroeger die steun niet gekregen hebt? Als je je in de steek gelaten en niet gehoord hebt gevoeld? Hoe gedraag je je als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat en alleen op jezelf kunt vertrouwen? Kijk maar eens hoe je je gedraagt als het spannend wordt, bijvoorbeeld als er onenigheid is op je werk of spanningen thuis met je partner, kinderen of buren. Kun je dan vanuit rust en (zelf)vertrouwen je stem laten horen?

Overlevingsmechanisme

Of ga je blazen of slaan, krab je jezelf open en vertrouw je niemand, ga je de verbinding niet aan of verbreek je die? Welk overlevingsmechanisme heb jij ontwikkeld om jezelf staande te houden? Welk overlevingsmechanisme was vroeger functioneel maar staat je nu in de weg? Wil je ervan af? Ik help je er graag bij. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.