Ruwe bolster, blanke pit

Zo op het eerste gezicht lijkt hij geen ‘gewone’ cliënt. Hij zit tegenover me, strak in het pak, glanzend gepoetste schoenen en een zelfverzekerde uitstraling. Alles gaat goed, zo vertelt hij, ‘alleen wil hij graag wat meer contact met zijn gevoel krijgen.’ Hij vertelt het alsof hij mijn hulp vraagt bij het uitkiezen van een artikel uit een catalogus. Alsof ‘contact krijgen met je gevoel’ een product is. Misschien nog enkele specificaties erbij en dan hup, in de winkelmand? Helaas, zo werkt het niet. Het zou wel makkelijk zijn, overigens, maar dit is niet de manier.

Eerder zag ik hoofdzakelijk vrouwen in de praktijk. De laatste maanden echter, kloppen er steeds vaker mannen aan. Mannen en vrouwen kampen met dezelfde dilemma’s, alleen gaan ze er anders mee om. Mannen laten hun kwetsbare kant niet zo makkelijk zien.

Succesvolle mannen

Gedurende het hele intakegesprek geeft hij korte, bondige antwoorden. Op mijn vraag waar hij door geraakt wordt en waar hij moeite mee heeft, geeft hij algemene, oppervlakkige antwoorden. Geen enkele keer lijkt het over hem te gaan. Bij mannen zie ik dit gedrag  vaker. Zeker bij succesvolle mannen die gewend zijn dat zaken gaan zoals zij willen. Maar ja, als ik meega in de oppervlakkigheid, zal er niets veranderen. En hij wil toch wat veranderen? Daarom heeft hij toch een afspraak gemaakt? “Ja, dat klopt, daarom ben ik hier,” bevestigt hij mijn vraag.

Persoonlijke doelen

Een uur later zie ik een andere man. Lichtelijk geïrriteerd over ‘al die lastige vragen, moet dat nu echt?’ Maar ook een man die zegt dat hij bereid en gemotiveerd is om aan zijn gedrag te werken. Een man die enigszins zenuwachtig wordt omdat hij het gesprek niet naar zijn hand kan zetten, een man die niet meer ‘in control’ is maar ook wel nieuwsgierig is naar wat komen gaat. Nieuwsgierigheid is een krachtige drijfveer en zorgt ervoor dat hij steeds een stapje verder komt in zijn proces. De bereidheid om te veranderen geeft hem richting: thuis is de sfeer steeds onaangenamer, de irritaties lopen soms hoog op. En doelgerichtheid is iets wat hij goed kent. Daar wordt hij in zijn werk om gewaardeerd. Nu mag hij persoonlijke doelen stellen. Dat is soms best een uitdaging voor hem want die doelen vink je niet tjak, tjak, tjak af op je to-do lijst. Het vraagt een andere manier van omgaan met doelen dan hij in zijn werk gewend is.

Commitment

Persoonlijke doelen vergen commitment, vragen om door te zetten, ook als je weerstand voelt. Maar de beloning is groot: meer rust en ontspanning in zijn leven, meer warmte en betrokkenheid in de relatie met zijn vrouw en kinderen en een beter contact met zijn omgeving. Men ziet niet alleen de succesvolle zakenman maar ook zijn zachtere kant is zichtbaar. Het maakt hem menselijker en toegankelijker, hij heeft meer contact met zijn gevoel en dat doet hem goed. Hij blij, vrouw en kinderen blij.

Wat doe je eraan?

Wil jij iets doen aan bepaald gedrag of aan belemmeringen die je voelt? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. Voel je welkom.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.