Samen, jij en ik

In dit vierde blog uit een serie van vijf blogs, over de invloed van conceptie, zwangerschap en geboorte op het gedrag van een kind gaat het over onopgemerkte tweelingen en alleengeboren tweelingen. In eerdere blogs kwamen ter sprake: een ingeleide bevalling en pijnbestrijding tijdens de bevalling, een tang-, vacuümverlossing, stuitligging en navelstreng om de nek en IVF/ ICSI en ongewenst zijn.

Hoe dan?

Verbaas je je wel eens over het gedrag van jezelf of van je kind? Misschien wil je bepaald gedrag heel graag veranderen maar lukt dat niet, hoezeer je ook je best doet? Dan is het goed om te weten dat gedrag vaak te verklaren is vanuit de periode van conceptie, zwangerschap en geboorte. Als je weet waar gedrag vandaan komt, is er vaak meer begrip voor.

Tweelingen:

Stel je eens voor dat je samen met je broertje of zusje bij je moeder in de buik begint (voor de leesbaarheid heb ik het over tweelingen maar het kan evengoed een meerling betreffen). Vanaf het prille begin hoor en voel je dat je niet alleen bent maar dat er een wezentje, zo klein als jijzelf, bij je aanwezig is in de baarmoeder. Zo klein, zo pril en zo ontvankelijk voor alle indrukken.

Zeldzaam?

Tweelingzwangerschappen zijn geen uitzondering. Ca. één op de tien zwangerschappen begint als een tweelingzwangerschap. In veel gevallen redt één van de beide embryo’s het echter niet en sterft in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vroeger werd er vaak geen echo gemaakt of pas bij drie maanden zwangerschap waardoor het overleden embryo niet meer zichtbaar was op een echo. Tegenwoordig wordt er vroeger in de zwangerschap een echo gemaakt maar ook dan is het goed mogelijk dat het embryo al overleden is en niet meer zichtbaar is op het moment van de eerste echo.

Zijn de embryo’s zich van elkaar bewust?

Als een tweelinghelft zo vroeg in de zwangerschap sterft, zou je denken dat de andere tweelinghelft daar geen herinnering aan heeft en er geen last van heeft, toch? Het tegendeel is waar! De tweelinghelften zijn zich zeer bewust van elkaar: nog voordat het hart van het embryo klopt, kan hij al horen. Hij hoort niet alleen het hart van zijn moeder slaan, haar bloed ruisen en de werking van haar darmen maar hij hoort ook zijn tweelinghelft. Dan kun je je voorstellen dat het embryo in rouw is als zijn tweelinghelft opeens verdwenen is. Hij is alleen, snapt niet waar zijn tweelinghelft gebleven is, voelt zich verlaten en is teleurgesteld: hij moet alleen verder.

 

 

 

 

                                 Samen  

                                 jij en ik

                        Samen spelen we,

                        opeens ben je weg

                                alleen…

 

      

Welk gedrag?

Het lijkt alsof deze kinderen niet helemaal op aarde aanwezig zijn en altijd ‘op zoek’ zijn, al weten zij niet wat zij zoeken. Totdat ze beseffen dat ze een tweelinghelft verloren hebben. Dan weten ze wie ze zoeken! Zij voelen zich vaak eenzaam, zijn gefascineerd door de dood en hebben een ander nodig als steun. Kiezen is moeilijk en zij voelen zich schuldig: ‘kiezen’ hebben zij tenslotte ooit gedaan maar dat ging ten koste van hun tweelinghelft, althans zo voelt het voor hen. Daarom vinden zij het lastig om (voor zichzelf) te kiezen en is zichtbaarheid ‘een dingetje’. Andere kenmerken zijn hun perfectionisme, faalangst en moeite met ordenen. Zij kopen graag dingen per twee: de behoefte aan ‘samen’ blijft.

Onopgemerkt

Het kan ook zijn dat beide baby’s geboren zijn maar één van hen onopgemerkt is gebleven tijdens de zwangerschap en pas bij de geboorte zichtbaar werd. Dit kind zal enerzijds angst hebben om zichtbaar te zijn en anderzijds juist een enorme behoefte aan zichtbaarheid hebben. Deze kinderen hebben het gevoel hard te moeten werken om zichzelf te bewijzen. Ook zijn ze vaak onzeker en zullen ze makkelijk een stapje terug doen ten gunste van een ander.

Herken je het tweelingverlies?

Herken je jezelf in bovenstaande? Gaat er een belletje rinkelen? Het besef de helft van een tweeling te zijn geweest, kan als een bliksemschicht binnenkomen. Opeens weet je het zeker! Dit is je verhaal geweest en het verklaart je gevoelens. Vraag bij je ouders de details eens na, als dat nog kan. Weten dat je een alleengeboren tweeling bent of een onopgemerkte tweeling geeft veel inzicht in je gedrag. Waarom doe je wat je doet? Wil je het liever anders?

Tijd voor verandering?

Nu je weet waar je gedrag vandaan komt, kun je ervoor kiezen om het te veranderen. Want voor alles is een oplossing, ook voor gedragspatronen waar je last van hebt. Dan krijg je rust in je hoofd en rust in je lijf en kun je weer ontspannen genieten van de leuke dingen in het leven.

Maak een afspraak voor een gratis telefoongesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen zodat je je snel weer beter voelt.

Wil je alvast praktische tips voor rust en ontspanning? Download dan mijn gratis e-book  en voel je vandaag al beter. Je krijgt dan de nieuwe blogs automatisch in je mailbox.

Volgende week: keizersnede, couveuse, (veel) te vroeg geboren

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.