Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

“Ik hoef niet op de foto, ik maak liever foto’s” zo vertelde ze. Ze liet me diverse kiekjes zien van haar partner, haar gezin, haar hond en twee katten. Op geen enkele foto stond ze zelf. Ze vond zichzelf niet zo belangrijk, ze leefde voor haar gezin.

Doodmoe en een kort lontje

Ze vertelde dat ze moeite had om ‘nee’ te zeggen tegen mensen die iets van haar verwachtten. Ze wilde anderen graag helpen maar ze kón niet meer. Doodmoe was ze, ze piekerde veel en had een kort lontje. Ze snapte niet dat anderen niet in de gaten hadden dat ze aan haar taks zat en maar haar hulp bleven vragen.

Nee zeggen

Ga jezelf maar na. Wat zou jij doen als je iets gedaan wilde hebben en daarbij hulp nodig had? Dan vraag je het toch aan degene bij wie je de grootste kans van slagen hebt? De mensen die waarschijnlijk ‘ja’ zeggen? Logisch, toch? En dat zijn toevallig de mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen. En daar was zij er één van. Deze mensen raken makkelijk overbelast. Ze zijn doorgaans vriendelijk en hulpvaardig; ze zijn er voor iedereen behalve voor zichzelf. Ze cijferen zichzelf weg, vinden de ander belangrijker, de ander heeft hun hulp hard nodig. In feite maken ze zichzelf onbelangrijk(er).

Zelfbeeld

Moeite hebben met ‘nee’ zeggen gaat vooral over je zelfbeeld. Hoe kijk jij naar jezelf? Vind je jezelf waardevol genoeg om lief voor te zijn en rekening mee te houden? Of vind je het stiekem een beetje egoïstisch om eerst aan jezelf te denken? Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen? Die uitdrukking is niet voor niets ontstaan. Deze uitdrukking ontleent zijn bestaansrecht aan het feit dat het helemaal waar is. Als je goed voor jezelf zorgt, vind je jezelf waardevol en kijk je op een positieve manier naar jezelf. Dat voelt lekker en dan sta je stevig.

Niet egoïstisch

Met goed voor jezelf zorgen bedoel ik niet dat je egoïstisch moet zijn. Een egoïst denkt teveel aan zichzelf en heeft er geen moeite mee als dit ten koste van een ander gaat. Goed voor jezelf zorgen geeft ruimte aan jezelf en laat ruimte voor het welzijn van de ander. Voel je het verschil?

Vaak is ons – en dan met name vrouwen – aangepraat dat we anderen moeten helpen, dat een ander het zwaarder heeft, dat je jezelf moet wegcijferen en dat we moeten zorgen voor een ander. Oude overtuigingen kunnen behoorlijk in de weg zitten. Toch help je jezelf als je nieuwe gewoonten en positieve overtuigingen aanleert.

Een goede oefening voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen is de ‘spiegeloefening’.

Spiegel

Hoe doe je deze oefening dan? Ga dagelijks voor de spiegel staan, kijk jezelf 5 minuten diep in je ogen aan en zeg iets positiefs over jezelf. Bijvoorbeeld: ik ben een mooi mens, ik ben waardevol’. Herhaal dit 5 minuten lang, hou vol. Ja, kijk maar eens goed naar jezelf. Wanneer heb je jezelf voor het laatst écht goed in de ogen gekeken? Durf je het aan?

Oog voor jezelf

Naarmate je het volhoudt, zal je merken dat het steeds makkelijker gaat worden. Je raakt eraan gewend om jezelf écht te zien, je hebt letterlijk en figuurlijk oog voor jezelf. En als jij oog hebt voor jezelf, hebben anderen oog voor jou. Je gaat jezelf waardevoller vinden, krijgt meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.