Tot elkaar veroordeeld

Drie weken geleden schreef ik over de 7 kritische fases vanaf conceptie tot aan de psychologische geboorte en de invloed die deze fases hebben op het gedrag van het kind. De geboorte is één van de genoemde kritische fases. De manier waarop een baby geboren wordt, beïnvloedt diens gedrag.

In een vijfdelige serie blogs bespreek ik enkele veel voorkomende bevallingen waarbij medisch wordt ingegrepen. Eerder al gingen de blogs over een ingeleide bevalling en pijnbestrijding tijdens de bevalling en over een tang-, vacuümverlossing, navelstreng om de nek en stuitligging. In dit derde blog bespreek ik wat de effecten op het gedrag zijn als een kind ongewenst is of als de conceptie tot stand komt met behulp van IVF of ICSI.

Hoe ontstaat het gedrag van je kind?

Vraag je je ook wel eens af ‘waarom deed ik dat nou?’ Of erger je je soms aan het gedrag van je kind of maak je je er zorgen over? Vaak is gedrag een herhaling van eerdere ervaringen; bijvoorbeeld een herhaling van de conceptie. Was de baby gewenst en verliep de conceptie spontaan en liefdevol? Dan heeft de baby een mooie start gemaakt. Soms gaat zwanger worden echter niet vanzelf en soms is zwanger worden niet de bedoeling. In dit blog bespreek ik de gevolgen van ongewenst zijn en de effecten van IVF/ ICSI op het gedrag van een kind.

Ongewenst

Een baby weet van zijn conceptie, hoe vreemd dat ook mag klinken. Het is natuurlijk geen bewust weten maar gevoelsmatig weten. Een baby voelt of hij gewenst is of niet. Is hij niet gewenst, dan voelt de baby afwijzing. Dat doet pijn: veroordeeld zijn tot iemand die jou niet wil. Iedereen wil gewenst zijn in plaats van gedoogd worden. Een blik, een opmerking, een gebaar: hij ervaart het al snel als afwijzing! Hij is hypergevoelig voor (de geringste vorm van) afwijzing. Daardoor heeft hij de neiging om te pleasen: hij wil zó graag gewenst zijn en geaccepteerd worden! Afwijzing is wat hij kent, acceptatie is wat hij nodig heeft.

Zijn vroegste ervaring is afwijzing en hij zal geneigd zijn om iemand af te wijzen voordat een ander hem afwijst zodat hij de pijn van afwijzing niet weer hoeft te voelen. En reken maar dat hij afgewezen wordt! Het zijn de ‘brokkenpiloten’ die ouders tot wanhoop drijven, kinderen die aangetrokken worden tot onwettige dingen en de kinderen die zich verzetten tegen regels en wetten. Deze kinderen hebben vaak moeite met plannen of zij plannen juist in extreme mate.

Enorm gewenst

Hoe zit het dan met kinderen die via IVF of ICSI verwekt worden? Deze kinderen zijn juist heel erg gewenst. Vaak hebben (toekomstige) ouders al een lang traject van onderzoeken, wachten, hoop en teleurstelling achter de rug voordat zij besluiten over te gaan tot IVF of ICSI. Bij IVF en ICSI is sprake van een geforceerde bevruchting. De bevruchting vindt plaats in een kille reageerbuis onder een felle lamp in plaats van in een donkere, warme baarmoeder. Bij IVF kan de eicel niet vrij bewegen en zelf kiezen voor een zaadcel maar is veroordeeld tot de aanwezige zaadcellen. Bij ICSI hebben zowel de eicel als de zaadcel geen enkele keus: zij zijn tot elkaar veroordeeld. De zaadcel wordt aan de eicel opgedrongen terwijl normaal gesproken de eicel kiest wie zij toelaat. Kun je voelen – terwijl je dit leest – hoeveel druk er staat op deze vormen van conceptie? Het is begrijpelijk dat mensen er veel voor over hebben om een kind te krijgen maar houd er wel rekening mee dat dit consequenties heeft voor het gedrag van het kind. Het kind heeft de onvrijheid van zijn conceptie gevoeld.

Deze druk van móeten presteren, dragen IVF/ICSI kinderen met zich mee. Deze kinderen zijn vaak angstig, snel overprikkeld, zoekende en onzeker. Zij zijn gevoelig voor dwang en voelen de drang om te móeten slagen in het leven. Zij leven erg in hun hoofd, zijn weinig geaard en zijn gevoelig voor beoordeling. Het zijn de aspecten die terug te voeren zijn op hun conceptie.

Nu snap ik het!

Als je snapt waarom je doet zoals je doet of waarom je kind doet zoals hij doet, is het makkelijker om er begrip voor te hebben. Ook als het onrustig of storend gedrag is. Kun je nog navragen bij je ouders of je gewenst was of niet, of je gelegen kwam, hoe de gemoedstoestand van je moeder was tijdens de zwangerschap, of de conceptie via IVF of ICSI is gegaan? Belangrijke vragen. Het is handig om te weten hoe de periode van conceptie tot geboorte verlopen is om beter te begrijpen waarom je reageert zoals je doet. En om te beseffen dat je in feite geen andere keus hebt dan te reageren zoals je doet.

Wat doe jij?

Nu je weet waar je gedrag vandaan komt, kun je ervoor kiezen om het te veranderen. Want voor alles is een oplossing, ook voor gedragspatronen waar je last van hebt. Wil je van hinderlijke patronen af en deze vervangen door nieuwe gedragspatronen die beter bij je passen zodat je rust in je hoofd en rust in je lijf krijgt? Zodat je weer ontspannen kunt genieten van de leuke dingen in het leven? Maak dan een afspraak voor een gratis telefoongesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen en voel je snel beter.

Wil je alvast praktische tips voor rust en ontspanning? Download dan mijn gratis e-book en voel je vandaag al beter.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.