Twee sporen

Verwarring en onbegrip hangen als een donkere wolk in de ruimte. Hij kijkt haar vertwijfeld aan en zegt “ik werk me een slag in de rondte, ik klus, ik doe de tuin, ik doe alles voor je omdat ik weet hoe zwaar je het momenteel hebt maar het is nooit goed.” Op zijn gezicht is de emotie af te lezen. Hij houdt van zijn vrouw en beseft dat het haar nu even allemaal teveel wordt: de combinatie van werk en gezin, mantelzorger zijn voor haar zieke moeder, maandenlang juf zijn voor hun drie kinderen. Maar het groeit hem langzamerhand ook boven het hoofd. Wat hij ook doet, het is in haar ogen nooit goed genoeg. Ze zitten niet meer op hetzelfde spoor. Maant hij de kinderen tot rust, dan vindt ze dat hij te streng is. Als hij de boodschappen doet, brengt hij chocoladepasta van het verkeerde merk mee. En zo is er altijd wat. Hij voelt zich afgewezen en wordt er chagrijnig van.

Goeie ouwe tijd

Zij overigens ook. Ze vraagt zich wel eens af waar die goeie ouwe tijd gebleven is? De tijd dat ze aandacht voor elkaar hadden,  plezier hadden. Toen ruzie slechts een woord uit het woordenboek was. Nu heeft ze het gevoel dat ze langs twee sporen leven; ieder het eigen spoor, zonder elkaar nog echt te ontmoeten.

Gedachtestromen

Om hun gedachtestroom te doorbreken, vraag ik hen waar ze het meeste last van hebben. “Dat hij me niet begrijpt,” zegt ze verdrietig, “ik voel me niet gehoord.” Hij kijkt haar verbolgen aan. “Dat ik het nooit goed kan doen in haar ogen,” zegt hij teleurgesteld. Het is een probleem dat ik vaker tegenkom. Zij voelt zich niet gehoord. Hij rent zich het vuur uit de sloffen. Teleurstelling bij haar omdat hij geen aandacht voor haar heeft. Teleurstelling bij hem omdat hij het toch niet goed kan doen.

Miscommunicatie

Mannen en vrouwen hebben andere verwachtingen. Hij is goed in het oplossen van problemen; veel mannen zijn doelgericht en zullen ‘dat varkentje wel even wassen.’ Probleem opgelost! Ze verwachten een compliment want ze hebben het probleem toch opgelost? Terwijl zij graag aandacht wil voor hoe ze zich voelt, ze verwacht geen oplossing. Die bedenkt ze zelf wel. Als vrouwen ergens mee zitten, willen ze erover praten om hun gedachten te ordenen. Dan komt de oplossing vanzelf wel. Hij hoeft alleen maar naar haar te luisteren of haar een knuffel te geven. Zodat ze voelt dat hij er voor haar is en ze zich gehoord voelt. “Dus eigenlijk hoef ik niets te doen, alleen maar te luisteren?” vraagt hij verbaasd. Ja, inderdaad! Zo werkt dat bij vrouwen. En zij mag zijn inspanningen waarderen en dat ook benoemen. Af en toe de bevestiging dat je goed bezig bent, motiveert enorm. Zo werkt dat bij mannen.

Simpel?

Het klinkt zo simpel. Toch is de praktijk soms weerbarstig. Ingeslepen gewoontes verander je niet in een handomdraai. Maar het is de moeite van het proberen waard want het levert je veel op in termen van verbinding, relatie, sfeer en vertrouwen.

Op welk spoor zit jij?

Zit je op het goede spoor? Begrijp en waardeer je elkaar voldoende? Ik help je hier graag bij.
Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis telefonisch kennismakingsgesprek waarin ik je enkele waardevolle tips geef die je direct kunt toepassen.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan op www.jolandamocking.nl zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.