Tweerichtingsverkeer

De media staan er bol van, het is het gesprek van de dag: de protesten in Amerika tegen racisme en tegen het gewelddadige optreden van de politie tegen zwarte Amerikanen. De verontwaardiging is groot. En terecht! Hoe kan het toch dat huidskleur een onderscheidend aspect is op basis waarvan iemand respectloos behandeld lijkt te mogen worden? Volkomen onterecht natuurlijk. Ieder mens verdient respect, iedereen wil gehoord worden en serieus genomen worden als mens.

Hoe communiceer jij?

Ga bij jezelf eens na: hoe serieus neem jij de ander? Dan heb ik het niet over grote onderwerpen als racisme maar over kleine dingen uit het dagelijks leven, dicht bij huis. Hoe communiceer jij bijvoorbeeld met anderen? Laat je een ander uitspreken? Luister je echt naar wat iemand vertelt en reageer je daarop? Of luister je naar wat een ander vertelt, ondertussen zoekend naar een moment om op aan te haken en het gesprek over te nemen?

Gesprek overnemen

Je kent vast wel mensen in je omgeving die dat doen. Iemand vraagt aan je: ‘hoe was je vakantie?’ Je begint met: ‘het was heerlijk, we zijn naar Spanje geweest…. ‘(nog even niet, zoals je zult begrijpen J) en de ander neemt het gesprek over: ‘oh, wat leuk, daar zijn we vorig jaar ook geweest, prachtige omgeving, heerlijk weer, we hebben het zo goed gehad’. Daar sta je dan met een mond vol tanden. Wilde de ander echt weten hoe je vakantie geweest was? Of was het een opstapje naar zijn/ haar eigen verhaal? Je voelt je teleurgesteld en niet gehoord.

Tweerichtingsverkeer

Goede communicatie is tweerichtingsverkeer. Luisteren naar de ander en reageren op wat hij/ zij zegt. Belangstelling tonen, werkelijk geïnteresseerd zijn. De ander zal dan – als het goed is – belangstelling tonen voor jou. Je speelt elkaar de bal toe in de communicatie, met als gevolg dat jullie je beiden gehoord en serieus genomen voelen. Dat is fijn en geeft verbinding.

Woordgevecht

Hoe anders is het als een gesprek een woordgevecht wordt. Als beiden erop uit zijn om hun mening te ventileren zonder te reageren op wat de ander zegt, soms zelfs zonder naar de ander te luisteren? Hoe vermoeiend en frustrerend is dat?

Jezelf aan de kant schuiven?

Niet gehoord worden is een veelvoorkomend thema bij mijn cliënten. Het is verwant aan ‘aanpassen’ en ‘eigenwaarde/ zelfbeeld’. Ga maar na; als je je aanpast aan je partner, je kinderen, je ouders, je werkgever, je buren en noem maar op, dan schuif je jezelf aan de kant. Je maakt de ander belangrijker dan jezelf. De ander staat boven je. Dat komt je eigenwaarde niet ten goede. Op enig moment breekt dat je op.

De redenen van aanpassen zijn divers en variëren van ‘omwille van de lieve vrede’ of ‘ik doe het voor de kinderen’ tot ‘wat zal men wel niet zeggen als ik mijn eigen zin doe?’ Het resultaat is echter altijd hetzelfde: als je jezelf maar lang genoeg wegcijfert en aanpast, voel je je niet gehoord. En dat frustreert!

Gehoord worden

Gehoord worden voelt als erkenning voor wie je bent en is een basisbehoefte van ieder mens. Als deze behoefte te lang ontkend wordt, gaat het van binnen ‘borrelen’ en komt het tot een ontlading. In Amerika is dat nu goed zichtbaar: zwarte Amerikanen hebben zich te lang niet gehoord gevoeld, ze zijn te lang niet serieus genomen en te lang minder belangrijk gemaakt. De dood van George Floyd was de spreekwoordelijke druppel, met demonstraties, opstanden en plunderingen tot gevolg.

Luisteren om te reageren of echte interesse?

We kunnen de tijd niet terug draaien. Wat we wel kunnen doen is kijken naar de manier waarop we zelf communiceren. Kan dat anders? Kan dat beter? Ga bij jezelf eens na of je in een gesprek vooral luistert om te reageren en het gesprek over te nemen of dat je luistert om de ander te begrijpen en interesse te tonen?

Ben je benieuwd hoe je kunt leren om op een betere manier te communiceren?  Zodat je je gehoord voelt, serieus genomen wordt en je zelfbeeld verbetert?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek waarin ik je enkele tips geef die je direct kunt toepassen. Voel je welkom.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.