Vastmaken of loslaten?

‘Yes, gevonden!” Ik kan mijn ogen niet geloven: het haakje dat ik al een week zoek, ligt hier op zolder bij de schroevendraaiers. Hoe komt dat ding hier? Ik heb me suf gezocht. Ik neem je mee terug naar vorige week. Ik wil een wandkleed ophangen en ik heb de juiste plaats bepaald. Ik boor het eerste gat in de muur, hang het haakje op en kijk tevreden naar de muur. Nog even het andere haakje ophangen en dan kan ik genieten van mijn nieuwe wandkleed. Maar helaas…..hoe ik ook zoek, het haakje is nergens te vinden.

Foetsie

Tegen mijn kinderen zeg ik altijd; ‘als je iets kwijt bent en het ligt niet waar je het verwacht, zoek dan op plekken waar je het niet verwacht.’ Op de voor de hand liggende plaatsen heb je immers al gezocht? En dus zoek ik op het toilet, in de koelkast en in de hal, maar geen haakje te bekennen. Ik word er gek van. Weg, verdwenen, foetsie. Hoe irritant want ik weet zeker dat het in huis moet liggen Anderhalf uur later ruim ik gefrustreerd de boor, schroevendraaier en waterpas op. Het gaat ‘m vandaag niet meer worden. De bouwmarkt is inmiddels gesloten. Ik moet het loslaten, denk ik, dan komt het haakje vanzelf terug.

MOETEN

Ik hoor mezelf zeggen, ik MOET het loslaten. Dat klinkt best dwingend, nietwaar? Moeten is dwang. Met mijn hoofd weet ik dat loslaten het beste is. De vraag is alleen; hoe dan? Dus zeg ik tegen mijzelf; ‘laat het los Jolan, denk er niet meer aan, het komt wel goed.’ Maar ja, je weet hoe het gaat als je niet aan een blauwe olifant mag denken, hè? Je ziet alleen maar blauwe olifanten voor je. En zo gaat het ook met het haakje. Ik koop in het weekend wel een nieuw haakje, denk ik. De hele week ‘zoek ik met mijn hoofd’ naar het haakje maar ik vind het niet.

Knipoog

Tot vanmorgen! Ik ga met een vriendin naar het bos en heb haast om op tijd te komen. Omdat het eindelijk lente is, haal ik mijn zomerjas van zolder. En op zolder, bij de zomerjassen en het gereedschap, knipoogt het haakje naar me. Ik heb het meegenomen naar zolder om de juiste schroeven te pakken. Juist op het moment dat ik geen tijd heb en er niet mee bezig ben, komt het haakje naar me toe.

Omarmen wat is

Dat is wat loslaten is; er niet mee bezig zijn maar bovenal accepteren dat het is zoals het is. Loslaten in plaats van weerstand. Omarmen van wat er is, ook – of juist – als het niet fijn is want weerstand geeft onrust, maar acceptatie geeft rust. Door los te laten accepteer je de consequenties van je handelen, zonder oordeel over jezelf. Want je knapt er toch niet van op als je jezelf om de oren slaat?

Loslaten

Hoe is dat bij jou? Kun je makkelijk loslaten? Ga je zonder weerstand door het leven en voel je je zen? Dat is fijn. Maar als loslaten een ‘dingetje’ is en je je nog niet zo rustig voelt, mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.