Veerkracht

“Ik heb er last van dat ik nergens meer van kan genieten en maar blijf piekeren”, verzuchtte ze. Het was tijdens het intakegesprek dat ze me dit vertelde. Ze had er lang tegenaan gehikt om te bellen maar ze kon er niet meer om heen: het was tijd om hulp te zoeken. Dus had ze de stoute schoenen aangetrokken en het contactformulier ingevuld. En nu zat ze hier: nog enigszins gespannen maar trots op zichzelf dat ze deze stap had gezet.

Ik ben mijzelf niet meer

Eenmaal aan de praat, kwamen de woorden als vanzelf, ze was niet te stoppen. “Vroeger was ik enthousiast, blij, spontaan en een flapuit. Maar dat is helemaal weg. Ik ben mijzelf niet meer. Dat vinden mijn partner en vrienden ook. Mijn partner vindt dat ik teveel klaag, ik krijg het gevoel dat ik een ‘zeur’ ben. Ik wil mijn oude, spontane zelf weer terug. Kon ik maar vijf jaar terug in de tijd,” verzuchtte ze, “toen was het leven een feestje.”

Ze ging verder met vergelijken van hoe het toen was en hoe ze zich nu voelde. Ze zat duidelijk niet lekker in haar vel. “Ik heb een lieve man,” zei ze, “geweldige kinderen, we wonen in een mooi huis en gaan 2x per jaar op vakantie. Eigenlijk heb ik niets te klagen. Dus waarom voel ik mij dan zo neerslachtig, ontevreden en moe? Waarom ben ik niet gelukkig?”

Gelukkig

Ze zag er moedeloos uit, ging het door mijn hoofd. Ze vervolgde: “ik denk nog wel eens aan de tijd dat we in ons eerste flatje woonden: herrie van de bovenburen, rommel op de galerij, de lift vaak buiten gebruik. We verdienden net genoeg om rond te komen en we moesten lang sparen voor onze eerste bank. Onze bank – die te midden van twee oude stoelen en een zwart-wit tv – het pronkstuk in onze woonkamer was. Wat waren we trots en wat waren we gelukkig. Ik voelde me gezien door mijn partner. We hadden echte interesse in elkaar, deden leuke dingen samen en al hadden we weinig geld, we waren gelukkig en genoten van elkaar en van de kleine dingen in het leven. Dat gevoel wil ik weer terug,” eindigde ze beslist.

Strijdlust en veerkracht

Er veranderde iets in haar houding. De moedeloosheid verdween, de strijdlust kwam er voor in de plaats. Ze toonde veerkracht: het was duidelijk dat ze niet van plan was om te verzanden in haar negatieve gevoel. Ze wist hoe het voelde als ze rust in haar hoofd en rust in haar lijf had. Ze wist hoe het voelde als ze gelukkig en energiek was en weer grip op haar leven had. Dat wilde ze terug en ze was bereid om daar voor te vechten.

Ze had de eerste stap gezet en ze was gemotiveerd. Het gaat lukken, wist ik.

Wat doe jij?

Wil jij dat ook? Genieten van het leven, elke nieuwe dag met een lach tegemoet treden en de koers van je eigen leven uitzetten? Wacht dan niet langer en neem het heft in eigen hand. Houd jezelf niet voor de gek door het nog langer uit te stellen. Want als je vandaag hetzelfde doet als gisteren, zal er morgen niets veranderen. www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.