(Ver)bindingsangst

Hij kijkt  me enigszins onzeker aan. Een leuke man, begin dertig en zakelijk meer dan succesvol. Handelen kan hij als de beste. Hij wisselt sneller van auto dan ik van kleding. Of het nu gaat om auto’s, boten of airco’s: wat hij in zijn handen heeft, verandert in goud. “Elke auto is te koop,” zegt hij lachend “als een ander ‘m liever heeft dan ik, is ie verkocht.” Als hij lacht, trekt zijn gezicht open en lachen zijn ogen mee.

Geluk hebben

Ondanks zijn zakelijke succes, is hij heel gewoon. Draagt het liefst spijkerbroek, poloshirt en sneakers. Alleen aan zijn dure horloge kun je zien dat hij royaal boven modaal verdient. Hij beseft dat hij geluk heeft en gunt dat een ander ook. Daarom organiseert hij regelmatig belangeloos een happening voor zieke of kansarme kinderen. De glunderende gezichtjes van die kinderen aan het einde van zo’n dag, daar doet hij het voor.

Niet uit te houden

Na wat koetje en kalfjes vraag ik hem: “Wat brengt jou hier?” Zijn gezicht betrekt, een frons verschijnt in zijn voorhoofd. “Zo goed als het zakelijk gaat, zo teleurstellend gaat het thuis,” zegt hij met een diepe zucht. Hij had het zich zo anders voorgesteld. Hij is gek op zijn vrouw en zoontje maar ze zijn niet gelukkig. “Ik wil een goede vader zijn voor mijn kind,” zo begint hij. “Ik weet hoe het is om zonder vader op te groeien en voor hem wil ik het anders. Maar soms is het thuis niet uit te houden. Al die verwijten, ik sla dicht als ze zo boos tegen me praat en trek me terug. Ik word er zo onzeker van.” Hij ziet er verslagen uit als hij vertelt over zijn privéleven.

Verstoorde hechting

Relaties zijn lastig voor hem. Zijn eerste relatie, die met zijn moeder, werd ruw verbroken. Direct na zijn geboorte, is hij bij zijn moeder weggehaald omdat zij niet voor hem kon zorgen. Hoewel dat voor zijn levensperspectief beter was, is zijn hechting bruusk verstoord en heeft hij geleerd dat relaties voorwaardelijk zijn. Op de onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder kon hij niet rekenen. Zij was er immers niet meer? Als volwassene snapt hij dat het beter voor hem geweest is maar als baby kon hij alleen voelen. En het voelde wanhopig om in de steek gelaten te worden.

(Ver)bindingsangst

Gelukkig is hij opgegroeid bij lieve, zorgzame mensen die heel goed voor hem gezorgd hebben. Zij hebben hem nooit teleurgesteld. Maar dat kan zijn angst om zich weer te hechten niet wegnemen. Hechten is voor hem synoniem aan diepe pijn en teleurstelling. Zijn onvermogen om verbinding te maken compenseert hij met gulheid. Maar zijn vrouw is niet op hem gevallen om zijn geld maar om wie hij is. Zij wil verbinding met hem. En verbinding maken is voor hem nu net het probleem: als baby heeft hij dat gedaan maar dat vertrouwen is fundamenteel beschaamd. De vroege ervaring met zijn moeder staat hem in de weg om in zijn volwassen leven een diepgevoelde, warme verbinding aan te gaan.

Kwetsbaar

Leren om verbinding te maken is een hele pittige klus voor hem. Openstellen is eng want het maakt hem kwetsbaar en hij kan makkelijk geraakt worden. Een rilling gaat over zijn rug bij de gedachte hieraan. Gelukkig durft hij zijn angst onder ogen te zien en gaat hij manmoedig het proces aan.

Overlevingsmechanisme

Welk overlevingsmechanisme heb jij ontwikkeld om jezelf staande te houden? Ga je verbinding uit de weg? Wil je het anders? Ik help je graag. Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.