Verkeerd verbonden

“Wil je het proberen?” Ik keek verwachtingsvol naar mijn 4-jarige dochter. Het is een gebeurtenis die me nog vers in het geheugen staat, al is het al vijftien jaar geleden. Ik zag allerlei emoties op haar gezicht, afwisselend van ‘ja, spannend, ga ik doen’ tot ‘nee, dat vind ik eng’. Maar gelukkig won haar nieuwsgierigheid het van haar angst. En dus toetste ik een willekeurig nummer in en gaf haar de telefoon. Ze had me namelijk net gevraagd wat er gebeurt als je een fout nummer kiest: wordt iemand dan boos? En wat zeg je dan? Zij belde alleen met oma en dat nummer was in de telefoon opgeslagen, dat ging altijd goed.

Het telefoongesprek verliep exact zoals ik voorspeld had en zij reageerde precies zoals we geoefend hadden. Ik had haar verzekerd dat ik de telefoon over zou nemen als het te moeilijk zou worden.

Vriendelijke dame

De dame aan de andere kant van de lijn had vriendelijk gereageerd toen mijn dochter naar Britt, haar vriendinnetje gevraagd had. “Nee, er woont geen Britt bij mij in huis.” Mijn dochter zei vervolgens – geheel volgens script – “sorry, dan heb ik een verkeerd nummer gekozen.” De dame sloot vriendelijk af met “geeft niet hoor, meiske, ik maak ook wel eens een foutje. Probeer het nog maar een keer, van proberen kun je leren.” Dat laatste zei de juf op school ook vaak. Nadat ze de verbinding verbroken had, straalde ze van oor tot oor en zei ze enthousiast “die mevrouw werd helemaal niet boos, ze was heel aardig!”

Tja, dat had ik wel kunnen voorspellen. Want zeg nu zelf: hoe zou jij reageren als er een allerliefst meisje van vier jaar opbelt? Zou je boos worden? Zou je haar afblaffen? Nee toch?!

Om de oren slaan

Waarom haal ik dit voorbeeld van lang geleden aan? Omdat ik in mijn praktijk vaak mensen tegenkom die zo hard zijn voor zichzelf. Ze slaan zichzelf om de oren met opmerkingen als ‘ik snap er ook niets van’ of ‘waarom zeg ik altijd van die stomme dingen’ of ‘ik ben zo’n oen!’ Daar knap je niet van op. Als je deze opmerkingen maar vaak genoeg tegen jezelf zegt (of als je ouders of andere belangrijke volwassenen dat tegen je zeggen) ga je het vanzelf geloven. En ga je jezelf er naar gedragen. Grote kans dat je óf heel onzeker wordt óf dat je jezelf gaat overschreeuwen. In beide gevallen raak je weg van jezelf, van wie je werkelijk bent. Dat gaat wringen.

Uit je comfortzone

Mijn dochter had een positieve ervaring die haar zelfvertrouwen een boost gaf. Ze ontdekte dat je fouten mag maken. Maar ze ontdekte nog meer: ze ontdekte dat ze haar grenzen durfde te verleggen omdat ze zich door mij gesteund voelde. Ze durfde iets te doen dat net buiten haar comfortzone lag. En net buiten je comfortzone ligt de zone van ontwikkeling. Binnen je comfortzone doe je wat je altijd al deed, heel ver buiten je comfortzone gaan is een brug te ver, onbereikbaar. Maar net buiten je comfortzone ligt de volgende stap: soms spannend maar nog wel te overzien en met de juiste support binnen bereik.

Ben jij toe aan een stap net buiten je comfortzone?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek. Voel je welkom.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.