Verstrikt in haar eigen web

Nietsvermoedend loop ik naar buiten en voel een spinnenweb in mijn gezicht. Bah, denk ik. Maar een spinnenweb is een waar kunstwerkje: ragfijne, bedauwde draden, op kunstige wijze tot een samenhangend geheel gesponnen. Een plek waar argeloze insecten het onderspit delven omdat de spin razendsnel draden spint, de indringer ‘inpakt’ en onschadelijk maakt.

Geen spin maar trekpop

Aan het beeld van de spin in het web, denk ik als Paulien vertelt over haar verbroken relatie en de stress die ze daarover nog steeds voelt. In plaats van de spin in het web die zijn terrein verdedigt, voelt zij zich als een spin die alle kanten opgetrokken wordt. Deze relatie heeft haar heel onzeker gemaakt. “Ik lijk wel een trekpop,” zegt ze, lachend als een boer die kiespijn heeft. “Iedereen trekt aan me maar ik twijfel aan alles en ben besluiteloos. Gek word ik ervan.”

Losse eindjes

Een jaar geleden is ze gescheiden. Daarmee hoopte ze veel ellende achter zich te laten maar het pakt anders uit. Er zijn nog verschillende ‘losse eindjes’ die geregeld moeten worden. Die kosten haar veel energie. Ze heeft het gevoel dat ze helemaal vast zit. Gelukkig heeft ze haar gevoel voor humor niet verloren en kan ze om zichzelf lachen. Dat maakt haar zo’n leuk mens. Even klagen en dan weer door; dat kan ze goed.

Schim van vroeger

“Vroeger was ik een bitch,” zegt ze niet zonder trots. “Ik wist wat ik wilde, ging het liefst tegen de stroom in en was zelfverzekerd. Als wijde pijpen in de mode waren, droeg ik een skinny broek. Als rood haar de norm was, had ik blond haar. Ik had lak aan iedereen. Maar door mijn huwelijk ben ik die zelfverzekerdheid kwijtgeraakt. Nu, vijftien jaar later, ben ik een schim van mijn vroegere zelf. Ik ben mijzelf kwijtgeraakt maar ik wil haar weer terug, die zelfverzekerde meid van vroeger, want ze was heel leuk.” Ze kijkt verschrikt om zich heen alsof ze bang is dat iemand haar gehoord heeft.

Woordenspin

“Laten we dan eerst eens kijken wie jij bent, diep verscholen onder de last van de afgelopen jaren,” stel ik voor. “Want je eigen kern zit er nog, al moet je soms even zoeken.” We maken een woordenspin (mindmap). Haar naam schrijft ze in een cirkel in het midden van een groot vel papier. “Schrijf maar eens twintig positieve eigenschappen van jezelf op,” stel ik voor. “Twintig?!” roept ze ongelovig uit, “zoveel kan ik er niet bedenken.” Nerveus lachend pakt ze een stift. De eerste drie eigenschappen lukken wel, daarna stagneert het. Ik doe een suggestie die ze dankbaar overneemt, nog zestien te gaan.

Muntjes vallen

Uit ervaring weet ik dat het uiteindelijk wel lukt om twintig positieve eigenschappen op te schrijven. Mensen die veel oog hebben voor de noden van anderen, hebben vaak weinig oog voor zichzelf. Paulien is zo iemand. Maar door alle positieve eigenschappen die ze opschrijft, krijgt ze aan ander, positiever beeld van zichzelf. Dat geeft zelfvertrouwen en dat zal ze dan ook uitstralen. Een uur later kijkt ze beduusd naar de woordenspin: “Heb ik dat allemaal over mijzelf gezegd? Wat ben ik een opschepper,” zegt ze lachend. Al pratende over de eigenschappen die ze heeft opgeschreven, heeft ze inzichten gekregen. Ik zie ‘muntjes vallen’ als ik naar haar kijk. Het komt wel goed met haar.

Wil jij meer zelfvertrouwen?

Wil je meer zelfvertrouwen zodat je de spin in je eigen web bent en zelf aan de touwtjes trekt? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.